Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pravoslavni sveštenik: Žene koje žive nevjenčano sa partnerom su privremena utjeha koja besplatno pruža usluge

Preuzmite sliku

Dmitrij Smirnov, ruski protojerej i rukovodilac Komisije za pitanja porodice i zaštitu djece i žena Moskovske patrijaršije izazvao je burne reakcije svojom izjavom.

On je, naime, tokom susreta pravoslavnog društva “Ortodoks BRO” žene koje žive nevjenčano sa partnerima uporedio sa “besplatnim prostitutkama”. Kazao je da žena koja živi u “građanskom braku” nije prava supruga, već “privremena utjeha” koja besplatno “pruža usluge”.

Žene Rusije digle su glas protiv ovakvog govora.

– Riječi Smirnova su bile glupa uvreda, pogotovo neočekivana od sveštenika. Ali je očigledno protojerej htio da štiti tradicionalnu porodicu – kazala je Jekaterina Lahova, predsjednica Saveza žena Rusije., prenosi The Moscow Times.

Reagovala je i Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova koja je ironično predložila predstavniku za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimiru Lejgodi da “nekako nazovu” i muškarce u građanskom braku. Poznati ruski roker Sergej Šnurov, lider grupe “Lenjingrad” je stihovima poručio protojereju Smirnovu da “ne postoje besplatne žene”.

– Ne namjeravam da se izvinjavam nikome. Ja sam samo javno govorio o tome što se inače zna. Kakav je status žene koja živi zajedno sa muškarcem u vanbračnoj vezi? Nema nikakvog statusa. Ona samo pruža besplatne usluge, ali to ne želi da prizna – kazao je protojerej Smirnov novinaru moskovske agencije RBK.

Za takvu situaciju on više krivi muškarce koji ne žele da preuzmu odgovornost.

– Žene treba da kažu muškarcima: “Ako ne želiš da se vjenčamo onda neću ni da živim sa tobom u građanskom braku”. Vidjećete poslije toga koliko ćete imati bračnih ponuda. Ovako mu besplatno pružate seksualne usluge i, osim toga, perete mu i kuhate – poručuje protojerej Smirnov. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,