Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policajac osuđen na doživotnu robiju: Priznao 162 krivična djela seksualnog zlostavljanja djece

Preuzmite sliku

Britanski policajac osuđen je danas na doživotnu robiju jer je natjerao desetine mladih devojaka da podijele svoje eksplicitne fotografije na mreži “Snapchat”.

Tužilaštvo je saopštilo da je Louis Edwards (24) priznao 162 krivična djela seksualnog zlostavljanja djece nad devojčicama od 10 do 16 godina, koje je takođe ucjenjivao prijetnjom razotkrivanja.

Edwards se predstavljao kao tinejdžer kako bi privukao više od 200 devojaka između 2019. i februara ove godine i izmanipulisao ih da mu šalju nepristojne slike.

Tužioci su rekli da je on, uprkos tome što su ga neke od žrtava molile da prestane, tražio dodatne fotografije, sve više prijeteći i ucjenjujući ih da će ih razotkriti.

Neke od slika je dobio dok je bio na dužnosti kao policajac u Velsu. Nakon njegovog hapšenja, detektivi su otkrili šifrovane elektronske uređaje uz priručnik za ucjene.

“Krivična djela koje je počinio Louis Edwards su užasni i javnost će biti šokirana i zgrožena kao i mi što iza ovakvih djela stoji policajac”, rekao je pomoćnik šefa policije Južnog Velsa Daniel Richards.

Edwards, koji je otpušten nakon hapšenja, osuđen je na doživotnu robiju pred sudom u Cardifu, a u zatvoru će provesti najmanje 12 godina.

“On je nanio značajnu štetu žrtvama, njihovim roditeljima, braći i sestrama i njihovim širim porodicama”, izjavila je sudija Tracey Lloyd-Clarke.

Ona je rekla da je jasno da je iz svega dobijao seksualno zadovoljenje, ali on je, takođe, uživao u moći i kontroli koju je imao nad ovim mladim devojkama.

“Njegova reakcija na njihovu nevolju može se ispravno opisati kao okrutna i sadistička”, istakla je ona.

Povjerenje u britanske policijske snage je teško narušeno posljednjih godina nakon niza velikih skandala, uključujući i osude policajaca za ubistvo i silovanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje