Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Piloti Ryanair-a u Belgiji ponovo stupili u štrajk, otkazano 88 letova

Preuzmite sliku

Ukupno 88 letova, u dolasku i odlasku, otkazano je danas i sutra na aerodromu Charleroi u Belgiji zbog štrajka pilota kompanije Ryanair, što je njihov treći štrajk u mjesec dana, javlja AP. 

Oko 15.000 putnika koji trebaju poletjeti i sletjeti u Charleroi pogođeno je ovim štrajkom, rekla je uprava aerodroma.

Ryanairovi piloti bazirani u Belgiji već su bili u štrajku 15. i 16. juna (otkazano 120 letova) i za vikend 29. i 30. jula (96 otkazanih letova).

Irsku kompaniju optužuju da ne poštuje kolektivni ugovor po kojem piloti imaju pravo na određeni broj dana odmora u zamjenu za smanjenje plate na koje su pristali 2020. godine u vrijeme pandemije koronavirusa.

Sindikat pilota optužuje kompaniju da ne poštuje belgijski zakon i da uspješno posluje zahvaljujući  ‘dumpingu’, a koji stvara nelojalnu konkurenciju u odnosu na druge kompanije.

Sindikat navodi da su piloti ogorčeni zbog ponašanja kompanije.

“Naš poslodavac otvoreno kaže da neće poštovati zakone i kaže nam povucite sve tužbe, inače ću vam produžiti radno vrijeme i neću uskladiti plate s inflacijom”, rekao je Didier Lebbe, predstavnik sindikata uposlenika Ryanaira.

U odgovoru na ove tvrdnje, Ryanair ističe da više od polovine njegovog prometa u Charleroiju osiguravaju avioni na kojima radi osoblje koji nisu belgijski državljani.

“Sindikat belgijskih pilota bi trebao pregovarati, a ne stupati u štrajk”,  izjavila je kompanija Ryanair u julu ove godine, izrazivši zadovoljstvo postignutim dogovorom s njihovim italijanskim, španskim i francuskim kolegama o uslovima rada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,