Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Papa prao i ljubio noge zatvorenicima

Preuzmite sliku

Papa Franjo je na Veliki četvrtak posjetio talijanski zatvor, gdje je oprao i poljubio noge dvanaestero zatvorenika u spomen na Krista koji je to učinio u znak poniznosti prema svojim apostolima u noći prije smrti na križu.

Franjini prethodnici na tronu sv. Petra služili su misu na Veliki četvrtak u Bazilici sv. Petra ili rimskoj katedrali. No Franjo je od 2013., kada je izabran za papu, nastavio njegovati tradiciju koju je uspostavio dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, a ta je da misu služi u zatvorima ili domovima za starije i nemoćne.

 • Ove godine Franjo je odabrao novi zatvorski kompleks u lučkome gradu Civitavecchia sjeverozapadno od Rima. Videosnimka koju je objavio Vatikan pokazuje Papu koji pere i ljubi noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena različite životne dobi.

  “Mi svećenici trebamo biti prvi koji služe drugima, a ne eksploatirati ih”, rekao je zatvorenicima u kratkoj improviziranoj homiliji tijekom mise u zatvorskoj kapelici. “Način je to da kažem: Ne sudim nikome. Pokušavam svakoga služiti”, rekao je. “Bog će vam suditi, ali spreman je i oprostiti vam”, rekao je Papa zatvorenicima.

  Zbog ograničenja u pandemiji covida-19 protekle dvije godine obred na Veliki četvrtak održavao se u skraćenom, prilagođenom obliku unutar Vatikana. (Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,