Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveno gdje je najpopularnije korištenje interneta među starijim osobama?

Preuzmite sliku

U Evropskoj uniji je u 2020. godine 88 posto osoba starosti između 16 i 74 godine prijavilo da je koristilo internet u posljednja tri mjeseca, najviše u Danskoj, čak 99 posto, dok je u Bugarskoj procenat iznosio 70 posto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kada je riječ o starosnoj dobi korisnika interneta, čak 98 posto je mlađa populacija, starosti između 16 i 24 godine, dok su osobe starije od 65 činile 61 posto korsnika na nivou cijele EU, podaci su EUROSTAT-a.

Uprkos rastućem broju starijih koji koriste internet, i dalje među zemljama EU postoje značajne razlike.

Skandinavske zemlje su i dalje među vodećim kada je u pitanju korištenje interneta među starijom populacijom. U Danskoj je čak 94 posto osoba starosti između 65 i 74 godine koristilo internet u posljednja tri mjeseca, u Švedskoj 91 posto, koliko i u Luksemburgu. U Holandiji je taj procenat iznosio 90, a u Finskoj 88.

Najniži procenat korisnika interneta među starijom populacijom zabilježen je u pojedinim balkanskim državama članicama EU. U Bugarskoj je svega 25 posto osoba starije starosne dobi koristilo internet, u Hrvatskoj 28, a u Grčkoj 33 posto.

Korištenje interneta jedna je od sve važnijih životnih vještina u posljednjih nekoliko godina, a posebno u 2020. godini nakon izbijanja pandemije koronavirusa te s tim povezanih mjera zatvaranja i socijalnog udaljavanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,