Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkazuje se velik broj letova, Lufthansa ide u štrajk

Preuzmite sliku

Sindikat je najavio štrajk Lufthanse za srijedu. Još uvijek se ne zna koliko će letova biti otkazano.

Zemaljsko osoblje njemačkoga nacionalnog prijevoznika Lufthanse počet će štrajk ove srijede, rekao je u ponedjeljak sindikat Verdi, u najnovijem od niza štrajkova u njemačkom transportnom sektoru, jer radnici traže veće plate.

Predviđeno je da štrajk počne u 4 sata ujutro u srijedu i traje do 7:10 u četvrtak, navodi sindikat u priopćenju. Bit će pogođene zračne luke u Frankfurtu, Münchenu, Hamburgu, Berlinu i Düsseldorfu.

Glasnogovornik Lufthanse rekao je da je prerano reći koliko će letova biti otkazano jer zrakoplovna firma sastavlja raspored za hitne letove pregledavajući 3.000 dnevnih letova na koje bi štrajk mogao djelovati.

“Naravno da će to biti puno”, rekao je glasnogovornik.

Zemaljske usluge jedna su od nekoliko podružnica Lufthanse koje trenutno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

U pregovorima Verdi zahtijeva povećanje plata od 12,5 posto za 25.000 radnika ili najmanje 500 eura više mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci, plus jednokratnu isplatu od 3.000 eura kako bi se nadoknadila inflacija.

Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka radnika osnova za veće plate. Zemaljsko osoblje Lufthanse prekinulo je rad u julu 2022. tokom posljednjeg kruga pregovora o kolektivnim ugovorima, uzrokujući velike smetnje u putovanju.

Otad je najveće evropsko gospodarstvo pogođeno nizom štrajkova širom zemlje koji su djelovali na zračni promet, željeznicu i javni prijevoz. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje