Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Oglasila se Alma Zadić nakon imenovanja za ministricu pravosuđa u Vladi Austrije

Preuzmite sliku

Nakon što je nova ministrica pravosuđa u Vladi Austrije dr. Alma Zadić danas položila zakletvu na ovu poziciju, oglasila se putem društvenih mreža.

‘Danas je poseban i emotivan dan. Jako sam sretna i velika mi je čast što mogu voditi i pratiti Ministarstvo pravosuđa. Kuća je poznata po visokoj kvaliteti i stručnosti. Želim iskoristiti ovu priliku i zahvaliti se svom prethodniku, bivšem ministru pravosuđa. Hvala Jabloneru na predanosti pravosuđu i preliminarnim razgovorima.

U posljednje dvije godine u parlamentu sam uspjela upoznati i cijenim mnoge visoko kompetentne zaposlenike u Ministarstvu. Politika pravde također je socijalna politika i, naravno, fokus je djelovanja na temeljnim, ljudskim i ustavnim pravima.

Za mene je pravosudna politika središnja kada je u pitanju jačanje vladavine zakona i njegovih institucija. Za mene je Evropska konvencija o ljudskim pravima nepokretna koliko i naš ustav. Iskoristit ću svu svoju snagu i strast za moderno, nebirokratsko pravosuđe i ljudska prava. To možemo samo zajedno i hvala vam na povjerenju!’ – napisala je Zadić.

Podsjetimo, kao izbjeglica, Alma Zadić je završila osnovnu školu, gimnaziju i studij prava sa magisterijem i doktoratom u Beču.

Svoje studije je usavršavala na Katoličkom univerzitetu Svetog Srca u Piacenzi i na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Radila je u brojnim međunarodnim institucijama, uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju te kao advokat u renomiranoj međunarodnoj advokatskoj kancelariji.

Od 2013. godine, Zadić je članica Global Shapers Community, međunarodne organizacije mladih ljudi koji preuzimaju odgovornost za sudbinu planete.

Zadić je prva austrijska ministrica koja ima migrantsko porijeklo. Sa roditeljima je iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje