Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objavljena prognoza za jesen 2021.

Preuzmite sliku

AccuWeather prognoza za jesen 2021. godine

“Jezgro toplote će se zadržati na Balkanu i u Grčkoj gdje će biti mogući toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni. Vrućina i sušni uslovi početkom sezone omogućit će da se požari koji su harali selima po dijelovima Balkanskog poluotoka nastave do jeseni. Iako će vrućine biti tema do kraja sezone, oluje sa Mediterana i uz južnu olujnu stazu mogu povremeno donijeti olakšanje od vrućine. Dolazak obilnijih padavina koje stignu krajem oktobra i novembra ne može samo okončati prijetnju od požara, već može donijeti i dodatne prijetnje.”

 • Članovi AccuWeatherovog međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje Tyler Roys i Alan Reppert kažu da će obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uslove u cijelom svijetu, biti pokretačka snaga za cijelu jesen. Sezona službeno počinje jesenskim ekvinocijem 22. septembra, prenosi Index.hr.

  Kako se uzorak La Niña pojačava širom Evrope tokom septembra, oktobra i novembra, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu.

  To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne padavine izazvale poplave tokom jula. Sušniji uzorak koji se očekuje u jesenskim mjesecima bit će povoljan za područja koja se još oporavljaju od poplava.

  Vremenski obrazac s olujom u zapadnoj Evropi može dovesti do razvoja odsječenih područja s niskim pritiskom, rekao je Rojs. To bi moglo dovesti do snažnih oluja širom južne Evrope.

  Sredinom avgusta temperature površine mora u istočnom Mediteranu su bile za 3-4 stepena iznad normalne, objasnio je Repert.

  Periodi obilnih padavina mogu se proširiti i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,