Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Objavljen identitet napadača iz Britanije, ubio troje, napad proglašen terorizmom

Preuzmite sliku

Britanska policija kvalifikovala je kao teroristički čin sinoćnji napad nožem u kojem je 25-godišnjak ubio tri osobe, javlja BBC.

Tri osobe su ubijene, a tri teško ranjene

Tri osobe su ubijene, a tri teško ranjene prilikom napada muškarca nožem u parku u gradu Readingu na jugu Engleske. Svjedoci su izjavili da je muškarac krenuo u divljački napad oko 18 sati po lokalnom vremenu, nasumično bodući ljude koji su se okupili u parku Forbury Gardens u Readingu, gradu udaljenom oko 65 kilometara od Londona.

Policija je uhapsila 25-godišnjeg muškarca, objavili su ko je

Policija je objavila da je uhapsila 25-godišnjaka iz Readinga zbog sumnje u ubistvo, dodajući da ne traži druge osumnjičene. Napad je sada kvalifikovan kao teroristički čin te je istragu preuzela antiteroristička jedinica, objavili su danas iz policije.

Uhapšeni muškarac je Khairi Saadallah. 25-godišnjak je libijski državljanin koji živi u Readingu.

Uhapšen je na mjestu događaja.

Uhapšeni muškarac je od ranije poznat policiji

Šef policije John Campbell je izjavio kako je riječ o “uistinu tragičnom incidentu”.

“Incidenti ove vrste su vrlo rijetki, iako to nije neka utjeha za one koji su njime pogođeni. I razumijem da će incident dovesti do zabrinutosti u našoj zajednici”, rekao je Campbell.

Uhiapšeni muškarac od ranije je poznat policiji, no nije osuđivan za terorizam.

“Neovisno o motivu, riječ je o užasnom zločinu”, rekao je za BBC ministar zdravstva Matt Hancock.

Napad je komentarisao i premijer Johnson

Premijer Boris Johnson je u subotu navečer putem Twittera uputio poruku u kojoj kaže da je “u mislima sa svima koji su pogođeni strašnim događajima u Readingu”, izrazivši zahvalnosti hitnoj medicinskoj službi.

Premijer je u nedjelju ujutro održao sastanak sa sigurnosnim dužnosnicima i s nekim ministrima u Downing Streetu te je obaviješten o toku istrage, rekao je glasnogovornik.
Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je u subotu navečer, također u poruci na Twitteru, da je “iskreno zabrinuta”.

Svjedoci napada: U parku je bilo mnogo ljudi, veći broj njih sjedio je i razgovarao s prijateljima uz čašicu

Očevidci na koje se poziva britanska novinska agencija PA izjavili su da je muškarac napao više skupina okupljenih u parku te večeri.

“U parku je bilo mnogo ljudi, veći broj njih sjedio je i razgovarao s prijateljima uz čašicu kada se odjednom pojavio muškarac vičući nešto i uputio se prema skupini desetak ljudi pokušavši ih napasti nožem”, rekao je za PA Lawrence Wort, očevidac događaja.

“Izbo je tri osobe, po vratu i prsima, onda se okrenuo i počeo trčati prema meni, a mi smo se dali u bijeg”, rekao je taj 20-godišnjak, sportski trener.

“Kada je shvatio da nas ne može stići, zgrabio je jednu osobu za vrat i kad je vidio da su svi počeli bježati, i on se udaljio iz parka”, rekao je.

Napad se dogodio u blizini mjesta na kojemu se nešto ranije održao skup proturasističkog pokreta “Crni životi su važni”, ali organizatori i policija misle da ta dva događaja nisu povezana.

U Ujedinjenom Kraljevstvu dogodila su se zadnjih mjeseci dva napada koje je policija označila kao teroristička. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje