Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi paket pomoći za Ukrajinu vrijedan 400 miliona dolara

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo je novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 400 miliona dolara (403 miliona eura) koji uključuje renovirane tenkove iz sovjetske ere, protivvazdužni sistem Hawk i dronove.

Naime, novi paket uključuje 45 tenkova T-72B sa poboljšanjima u optici, komunikacijama i oklopu; 1.100 taktičkih bespilotnih sistema tipa Phoenix Ghost; 40 oklopnih riječnih čamaca ili financiranje renoviranja 250 oklopnih sigurnosnih vozila M1117, između ostalog.

“Naši partneri su to odlično shvatili (probleme) i prvenstveno su fokusirani na jačanje zaštite našeg neba. Ovi i novi Hawk sistemi (MIM-23)… NASAMS je već na putu sa našim obučenim posadama. Takođe ćemo dobiti Crotale sistem od naših francuskih partnera”, rekao je Oleksij Reznikov ministar odbrane Ukrajine..

“Sjedinjene Države su od početka Bidenove administracije usmjerile više od 18,9 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na svom službenom Twitter profilu izrazio je zahvalalnost Bidenovoj administraciji na ovim oklopnim vozilima koja će pomoći Kijevu da “oslobodi ukrajinsku zemlju”.

“Cijenimo ovu kontinuiranu podršku,” dodao je.

Pored toga i Holandija šalje 45 tenkova  T-72 Bkupljenih u Češkoj Republici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,