Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemački poslodavci: Imamo kritičnu nestašicu radne snage

Preuzmite sliku

Njemački poslovni sektor brzo treba vrlo fleksibilnu useljeničku politiku koja bi ublažila kritičnu nestašicu radne snage ili će se gospodarske aktivnosti znatno smanjiti, rekao je za dpa predsjednik Saveza njemačkih udruga poslodavaca (BDA) Rainer Dulger.

“Nedostatak kvalificiranih radnika toliko je prijeteći da ćemo vjerojatno morati prihvatiti gubitak gospodarskog prosperiteta u sljedećih 10 godina”, rekao je Dulger.

“Trebamo najmanje 500.000 novih kvalificiranih radnika godišnje”

Procjenjuje da Njemačka godišnje treba najmanje 500 hiljada novih kvalificiranih radnika kako bi najveće evropsko gospodarstvo moglo nastaviti s radom.

Predviđa da bi njemačka radna snaga mogla dosegnuti vrhunac do 2025., ali nakon toga sve više babyboomersa odlazi u penziju.

Traže lakše procedure za useljavanje radnika

“Trenutno imamo rekordnih 45 miliona zaposlenih u njemačkom gospodarstvu. Od toga ćemo u sljedećih 10 godina izgubiti oko pet miliona koji odlaze u zasluženu penziju”, kaže Dulger.

Pravi način koji bi to spriječio po njemu je brza i jednostavna mogućnost useljavanja za radnike s traženim vještinama. Smatra da bi proces trebalo voditi i putem interneta te ukinuti dugo čekanje na vizu.

Predlaže da jedna središnja agencija bude odgovorna za to da se zainteresirani iz cijelog svijeta mogu prijaviti putem interneta te bi ih ta agencija informirala što sve trebaju i koje dokumente moraju predati. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,