Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka želi uvesti vjerski porez muslimanima

Preuzmite sliku

Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije zauzeli su se za uvođenje vjerskog poreza u Njemačkoj i za muslimanske vjernike čime bi se omogućilo neovisnije finansiranje rada džamija u Njemačkoj koje se trenutno finansiraju novcem iz inostranstva, javljaju njemački mediji.

„Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Njemačkoj od utjecaja iz inostranstva i jača orijentacija na izvore u Njemačkoj“, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Thorsten Frei u razgovoru za dnevnik „Die Welt“.

On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vjernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vjernici protestantskih i katoličkih crkava u Njemačkoj, bio „prvi korak u pravom smjeru“.

I manji partner u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zalaže se za proces odvajanja islamskog vjerskog života u Njemačkoj od utjecaja iz inostranstva.

„Ideja da se muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj odvoje od finansija iz inostranstva je vrijedna rasprave“, rekao je stručnjak SPD-a za unutarnjo-politička pitanja Burkhard Lischka za Die Welt. On vjeruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vjernika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,