Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka tvrdi da se Putin priprema za dugi rat u Ukrajini

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin se možda sprema za dugi rat u Ukrajini, izjavio je u srijedu njemački ministar odbrane Boris Pistorius, javlja Anadolu.

Ministar Pistorius je u govoru na Federalnoj akademiji za sigurnosnu politiku (BAKS) kazao da ne vidi naznake da je Rusija zainteresirana za diplomatske razgovore o okončanju rata.

“Ne vidim nikakve znakove toga, a čini mi se da se Putin sprema da vodi ovaj rat mnogo, mnogo godina”, rekao je.

Naglasio je da će Njemačka nastaviti isporučivati oružje Ukrajini, kako bi pomogla Kijevu u odbrani vlastitog teritorija.

Dodao je da su njemački sistemi naoružanja, poput protivavionskih tenkova Gepard, do sada bili efikasni i spasili mnoge živote u Ukrajini.

Ipak, oprezno je govorio o ukrajinskom zahtjevu za rakete Taurus dugog dometa.

“Odluka o tome još nije donesena”, rekao je Pistorius, dodajući da će svakako podržati stav kancelara Olafa Scholza u vezi s tim pitanjem.

Istakao je da o ovakvim pitanjima moraju pažljivo donositi odluke.

“Moramo da razmotrimo mogućnosti, upoređujući ih sa našim nacionalnim interesima. Zato što smo se zakleli da ćemo štititi njemački narod koji je na prvom mjestu”, rekao je Pistorius.

Uprkos rastućem pritisku iz Ukrajine, kancelar Scholz je do sada bio oprezan u pogledu isporuke projektila Taurus, strahujući da se one mogu koristiti za napad na ciljeve u Rusiji i učiniti Njemačku jednom od strana u sukobu.

Od početka rata, Njemačka je pružila 22 milijarde eura finansijske pomoći Ukrajini, uključujući 12 milijardi eura vojne pomoći.

Vojna pomoć je uključivala napredno naoružanje i opremu kao što su borbeni tenkovi Leopard 2, protivavionski tenkovi Gepard, borbena vozila Marder i sistemi protivvazdušne odbrane Patriot i IRIS-T.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje