Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nizozemski premijer se izvinio vojnicima koji su bili u mirovnim snagama u Srebrenici

Preuzmite sliku

Premijer Nizozemske Mark Rutte se izvinio nizozemskim veteranima koji su bili u vojnoj mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici kada je u julu 1995. godine počinjen genocid, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Mark Rutte obratio se stotinama veterana nizozemskog bataljona Dutchbat III u vojnoj bazi Schaarsbergen i rekao im da neke riječi nisu još izgovorene ni nakon 27 godina.

“Izvinjavam se u ime nizozemske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III, vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. Sa najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao činiti dobro, čak i kada to više nije bilo moguće“, rekao je Rutte.

Rutte je kazao da su nizozemski vojnici poslani u neizvodivu misiju i da ne snose nikakvu odgovornost za genocid u Srebrenici kojeg su počinile srpske snage.

On je kazao da se vlada Nizozemske nije dovoljno brinula o tim svojim vojnicima.

Ceremoniji je prisustvovala i nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren koja je odlikovala nizozemske veterane UN-ove misije u Srebrenici.

Ceremonija je održana nakon izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu bataljona Dutchbat III.

U studiji su date preporuke, uključujući i da vlada treba da napravi kolektivni gest oko, kako je navedeno, percipiranog nedostatka priznanja i cijenjenja toga šta su nizozemski mirovnjaci uradili s obzirom na “vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje