Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Neviđen pad standarda u Njemačkoj: Inflacija utiče na kvalitetu života

Preuzmite sliku

Do kasne 1923. godine hiperinflacija je njemačku valutu učinila toliko bezvrijednom da je jedna žena upotrijebila nekoliko milijardi njemačkih maraka za izradu haljine za karneval od novčanica.

Haljina je dio izložbe u Frankfurtskom povijesnom muzeju koja izaziva nelagodu među Nijemcima koji su danas pogođeni najvećim rastom cijena od ponovnog ujedinjenja zemlje, i to zbog napada Rusije na Ukrajinu.

“Nismo mogli zamisliti da će biti toliko relevantno,” rekla je Nathalie Angersbach, kustosica izložbe ‘Inflacija 1923. Rat, novac, trauma‘. “Ne želimo inflaciju, ali pažnja koju sada imamo čini nas sretnima”, dodala je. Kao pravi pogodak i za mlade i za starije, izložba je dobila pohvale Philipa Lanea, glavnog ekonomista u Evropskoj središnjoj banci (ECB), koja ima sjedište u Frankfurtu i koja se bori da smanji rast cijena u 20-članoj eurozoni natrag na 2 posto.

Za Njemačku, uprkos nedavnom udaru inflacije, koja doduše nije bila ni blizu 29.000 posto ili više i koja je brzo uništila ušteđevinu kućanstava prije jednog stoljeća, izazove koje je izvela na vidjelo ne treba podcijeniti. Rastući troškovi energije pomogli su pokretanje recesije koja je razotkrila ekonomske slabosti. U međuvremenu, povećana nejednakost potiče oživljavanje krajnje desnih političkih snaga.

Nakon što je u oktobru prošle godine dosegnula vrhunac od 11,6 posto, inflacija u najvećem evropskom gospodarstvu ovog bi se mjeseca mogla smanjiti na 6,4 posto, prema Bloombergovoj anketi analitičara. No, porast cijena svega, od benzina do maslaca, uz neviđeno povećanje kamata koje je ECB pokrenula kao odgovor, bolni su. I kako će se približavati kraju, možda će se ipak to vrijeme produžiti.

 • Prijetnja AfD-a

  Tradicionalna averzija Nijemaca prema inflaciji, ukorijenjena u kalvariji 20-ih, oživjela je prošle godine, nakon što se malo ublažila u prethodnom razdoblju, pokazale su ankete.

  Kao i prije jednog stoljeća, ekonomske poteškoće koje su uslijedile pokazale su se plodnim tlom za populizam. Podrška njemačkom AfD-u posljednjih je mjeseci porasla na rekordno visoke razine, pozicioniravši ovu krajnje desnu stranku ispred Socijaldemokrata lijevog centra (SPD) kancelara Olafa Scholza. Simpatizeri AfD-a posebno su nezadovoljni vlastitim životom i ekonomijom od prosječnih glasača, smatra Marcel Fratzscher, koji vodi istraživački institut DIW. S obzirom da njemačka proizvodnja stagnira, stvari bi se mogle dodatno pogoršati.

  Za siromašne, skok inflacije bio je posebno izražen u troškovima za hranu – koji čine veći dio njihove potrošnje nego što je to slučaj kod bogatijih kućanstava – čije su cijene rasle dvostruko brže od ukupnih cijena.

  U Frankfurtu, u sjeni nebodera u kojima se nalaze neke od najvećih evropskih banaka, banka hrane Frankfurter Tafel svjedočila je katastrofi iz prve ruke. Zahtjevi za pomoć toliko su porasli da je dobrotvorna organizacija bila prisiljena zaustaviti daljnji priljev korisnika. Iako ima dovoljno prostora za pohranu, donacije nisu zadovoljile potražnju.

  “Jednom je ostao samo jedan luk i tri mrkve, a još su četiri porodice čekale, koje su se onda počele svađati oko svega”, rekla je glasnogovornica Nilab Alokuzay-Kiesinger, gledajući prazne police skladišta.

  Na jednom distribucijskom mjestu, smještenom u latinoameričkom noćnom klubu, ljudi svakog petka ujutro staju u red, čekajući torbe pune svega, od povrća do kobasica i jogurta. Jedna penzionerka kaže da njezina mirovina ne pokriva troškove za hranu ni stanarinu jer su cijene skočile.

 • Cijene vjerovatno neće padati

  Inflacija bi mogla dodatno usporiti, no cijene vjerovatno neće padati.

  “Postoji shvaćanje da se ukupna inflacija smanjuje”, rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel prošle sedmice za Bloomberg TV. “Često je tako, da je potrebno više vremena da se temeljna inflacija spusti. To bi mogao biti mogući scenarij. No, treba pričekati rujanske brojke”, dodaje.

  Istovremeno, vlada smanjuje mjere potpore koje su pomogle građanima da imaju niske račune za grijanje nakon što je rat u Ukrajini doveo do golemog skoka cijena energije.

  Scholz je optimističan da se inflacija može prevladati, ocijenivši Njemačku “savršeno sposobnom svladati probleme našeg vremena”. Inicijative uključuju brzu instalaciju terminala za ukapljeni prirodni plin da bi se smanjili troškovi energije i ulaganje u zelenu tranziciju, kako bi električna energija ostala jeftina za industrijski sektor koji je ranije postao ovisan o jeftinom plinu iz Rusije.

  Kancelar je k tome vrlo prkosan kada je u pitanju uspon AfD-a. “Nećemo moći izbjeći da zauzmemo stav i kažemo da branimo demokratiju i slobodu koju smo postigli”, rekao je Scholz ranije ovog mjeseca.

  U frankfurtskom muzeju posjetitelji uče o opasnostima tiskanja novca, a među njima je i Klaus Moor, penzioner koji kod kuće čuva kutiju s milionima obezvrijeđenih maraka svog djeda.

  “Nadam se da neće biti tako loše kao tada”, rekao je on. “Imam dobru penziju, ali mogu zamisliti da mnoge porodice, posebno one s djecom, teško podnose današnja poskupljenja”, zaključuje Moor.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,