Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najavljuju nove letove: Grčka aviokompanija ima na radaru tržište Balkana

Preuzmite sliku

Grčka aviokompanija Aegean Airlines čvrsto ima na radaru tržište bivše Jugoslavije, a jučer je najavila pokretanje letova između Skoplja i Sarajeva, s još jednom regionalnom rutom koja bi mogla slijediti.

Kako je EX-YU Aviation News već u aprilu izvijestio, grčki avio-prevoznik će udvostručiti frekvencije na liniji AtinaSkoplje sa tri na šest sedmičnih letova, počevši od 29. septembra, ostavljajući desetosatno vrijeme između odlaznih i dolaznih letova, što omogućuje uvođenje dodatnih letova, prenosi Tuzlanski.ba.

Aegean je ove godine proširio svoje operacije širom bivše Jugoslavije, uključujući sezonske letove između Atine i Ljubljane, koji će trajati do 13. oktobra, kao i redovne sedmične charter letove iz grčke prijestonice za Banja Luku.

Osim toga, avio-kompanija je povećala kapacitet na letovima između Atine i Podgorice tokom ljetnih mjeseci, prelazeći s turboprop aviona ATR72-600 na Airbus A320.

Također, Aegean planira nadograditi sezonske letove između Atine i Zagreba u cjelogodišnje operacije.

 • Grčki avioprevoznik bi mogao iskoristiti i javni poziv koji je slovenska vlada uputila avio-kompanijama da uvedu usluge iz zemlje uz subvencije, dok će sličan tender uskoro biti raspisan za operacije iz Sarajeva.

  Iz Aegeana je nedavno rečeno da žele ojačati svoju ulogu na jugoistočnom dijelu Evrope.

  Avio-kompanija je 2021. godine kupila 51% udjela u rumunskoj aviokompaniji Animawings, a krajem prošle godine izjavila je da razmatra druge akvizicije u regiji.

  Aegean Airlines je nedavno napomenuo da i dalje istražuje mogućnosti bliže saradnje s Croatia Airlines, što bi potencijalno moglo dovesti do strateškog partnerstva između ove dvije članice Star Alliance-a.

  “Bivša jugoslavenska regija je važno tržište za Aegean Airlines. Potražnja za ovim rutama ostaje snažna jer putnici mogu putovati do Atine i dalje. Naše poslovanje na ovim tržištima je zadovoljavajuće, kao i saradnja koju imamo s partnerima u regiji. Skoro svi letovi iz bivših jugoslavenskih republika za Atinu pružaju vrlo dobru povezanost, kao i pristup grčkim unutrašnjim destinacijama, konekcije s Kiprom i destinacijama na Bliskom Istoku, što je popularno među putnicima s Balkana”, rekli su iz Aegeana. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje