Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na intenzivnoj njezi u Češkoj više nema mjesta

Preuzmite sliku

Odjeljenja za intenzivnu njegu u Češkoj dostigla su maksimum kapaciteta, a broj zaraženih i dalje raste veoma brzo, objavilo je češko ministarstvo zdravstva.

Češka je na svjetskom vrhu kad je riječ o novozaraženima na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a na drugom je mjestu, nakon Slovačke, po stopi umrlih.

Vlada, koja je uspjela da obuzda širenje virusa u prvom talasu na proljeće 2020. godine, bori se od tada s novim talasom epidemije kovida-19.

„Na pragu smo da nam ponestane kapaciteta na intenzivnoj njezi”, rekao je novinarima zamjenik ministra zdravstva Vladimir Černi, izrazivši žaljenje zbog nedovoljno kvalifikovanih zdravstvenih radnika.

Zemlja je prijavila više od 1.160.000 zaraženih i više od 19.500 umrlih od početka pandemije.

Po zamjeniku ministra, vlada bi trebalo da zatraži od Njemačke da primi češke pacijente, u prvom redu iz teško pogođenih regija na zapadu zemlje.

Prije dvije nedjelje ministar zdravstva Jan Blatni bio je kritikovan jer je odbio nemačku ponudu da rastereti prepunu bolnicu u Čebu, na krajnjem zapadu zemlje.

Vlada je naredila građanima da nose maske FFP2 ili bolje, ili dvije obične maske jednu preko druge, u javnim prostorima, uključujući prodavnice i autobuske stanice, od idućeg četvrtka.

Od početka mjeseca u izolaciju su stavljena tri jako pogođena okruga.

Restorani, bioskopi, pozorišta i većina prodavnica zatvoreni su, kao i škole, osim vrtića i prva dva razreda osnovne škole. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,