Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mariupolj bi mogao pasti svaki čas: To može stvoriti ogromne probleme za Ukrajinu

Preuzmite sliku

Mariupolj je sada centralna tačka rata u Ukrajini.

Ruska vojska objavila je danas da je preuzela potpunu kontrolu nad većim dijelom Mariupolja te da su ga “oslobodili od paravojne pukovnije Azov”.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kazao je da su preostale ukrajinske snage u gradu “blokirane i ne mogu pobjeći iz okruženja”. No nijedan službeni ukrajinski izvor nije potvrdio te tvrdnje.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je sinoć da će se ukrajinske snage u gradu nastaviti boriti uprkos nedostatku streljiva i tome da su višestruko nadjačani.

“Naši herojski branitelji se bore, drže se nevjerovatno hrabro, braneći grad Mariupolj, braneći našu budućnost i našu domovinu Ukrajinu”, rekao je Vadim Bojčenko.

I gradonačelnik priznao da je situacija u gradu jako teška

No iako gradonačelnik Mariupolja pokušava podići moral i ukrajinski borci još uvijek drže dio grada, sasvim je jasno da je strateški veoma važan lučki grad na jugu Ukrajine pred padom i da bi se taj pad mogao dogoditi vrlo skoro.

To je na neki način priznao i gradonačelnik Bojčenko govoreći o tome u koliko su teškoj poziciji branitelji Mariupolja.

“Ovo mora biti vrlo jasno – njihova je situacija vrlo teška jer su znatno nadjačani. Jako im je teško izdržati. Kada kažu da su napravljeni od čelika, također bismo trebali znati da čelik također ima svoje tačke loma, ali se drže u gradu Mariupolju koji ostaje ukrajinski grad.”

Ruski snimak predaje ukrajinskih marinaca

Ova je njegova izjava stigla otprilike paralelno sa snimkom koju su objavili ruski državni mediji za koju se navodi da prikazuje jedinicu ukrajinskih vojnika kako se predaje Rusima. Rusi navode da se radi o više od 1000 marinaca.

Sky News locirao je video u gradu, ali zasad nije potvrđeno da je riječ o autentičnoj snimci predaje.

Glasnogovornik ruske vojske rekao je: “U Mariupolju, u području čeličane Iljič, kao rezultat uspješnih ofenzivnih akcija ruskih trupa i jedinica milicije Narodne Republike Donjeck, 1026 ukrajinskih vojnika 36. brigade je dobrovoljno položilo oružje i predalo se.”

Zapovjednici Azova i marinaca potvrdili predaju dijela ukrajinskih vojnika, ali su potvrdili i spajanje dvije jedinice

Informaciju predaji dijela ukrajinskih vojnika potvrdili su i Azov i marinci 36. pukovnije. Učinili su to zajedno zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov, potpukovnik Denis Prokopenko i zapovjednik 36. pukovnije, bojnik Serhij Voljne na snimku objavljenom na Twitteru, a Prokopenko je saborce koji su se predali nazvao dezerterima.

No zapovjednici Azova i marinaca su potvrdili ranije informacije o spajanju njihovih dviju jedinica u odbrani grada.

Grad pod najtežim udarima od početka invazije, čeličana je jedna od posljednjih tačaka odbrane

Ranije spomenuta čeličana Iljič jedna je od posljednjih tačaka ukrajinske obrane u Mariupolju. Ogromnu većinu grada kontrolišu ruske snage.

Mariupolj se nalazi na krajnjem jugoistoku Ukrajine i bio je pod gotovo stalnim bombardiranjem od početka ruske invazije. Riječ je o ključnom gradu jer bi njegovo osvajanje značilo spajanje krimskih snaga sa snagama u Donbasu.

Zelenskij govori o desecima tisuća ubijenih stanovnika, satelitske snimke pokazuju pustoš koju su napravili ruski napadi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je iznio tvrdnju da su u Mariupolju ubijeni deseci hiljada stanovnika, no sve je nemoguće provjeriti jer je grad pod ruskom blokadom. No satelitske snimke pokazuju golemo uništenje. Pokazuju i to da grad nalikuje urbanim pustošima koje su Rusi prije toga ostavili u Alepu u Siriji i Groznom u Čečeniji.

S obzirom na to da su se Rusi potpuno povukli iz kijevske regije te da je novi glavni general ruske vojske veteran iz Sirije i Čečenije sve govori u prilog tome da se Rusija sprema za veliku bitku na istoku i da bi sve trebalo početi Mariupoljem.

Bitka u Mariupolju mogla bi se pokazati ključnom i za istok Ukrajine

Britanski obavještajci u današnjem novom izvještaju navode kako otpor ukrajinskih snaga u Mariupolju okupira znatan broj ruskih vojnika. Kada Mariupolj padne, dio tih vojnika Rusija će moći preraspodijeliti na druge borbe.

Sve ovo ukazuje na to da je Mariupolj pred ključnom bitkom. Ne samo za Mariupolj, nego možda i za istok Ukrajine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje