Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izrael naložio rušenje nove palestinske škole na Zapadnoj obali

Preuzmite sliku

UN je objavio da su izraelske snage srušile više od 500 palestinskih domova i građevina na okupiranoj Zapadnoj obali od početka godine.

Izraelski sud u četvrtak je naložio rušenje nove palestinske škole na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi agencija Anadolija.

Sud je presudio da je škola Ras al-Tenneen u istočnom gradu Ramallahu izgrađena bez potrebne građevinske dozvole i odbio je žalbu koja je uložena na njeno rušenje, rekao je Abdullah Abu Rahma, palestinski aktivista.

Kazao je da je 50 djece već bilo upisano u školu, koja je nedavno izgrađena i kojom upravlja palestinsko Ministarstvo obrazovanja.

Abu Rahma je izjavio da su se palestinski aktivisti počeli okupljati u školi kako bi spriječili njeno rušenje.

Škola se nalazi u dijelu okupirane Zapadne obale klasificirane kao područje “C”, koje je pod punom izraelskom kontrolom prema Sporazumu iz Osla iz 1995.

‘Drugi sporazum iz Osla’

Prema palestinskim izvorima, izraelske vlasti su ove godine srušile više od 500 palestinskih stambenih objekata.

Izraelske snage pod brojnim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Ujedinjeni narodi (UN) također su objavili da su izraelske snage srušile više od 500 palestinskih domova i građevina na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu od početka ove godine.

U izvještaju Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova Ujedinjenih naroda (OCHA) navedeno je da su izraelske snage srušile 506 stambenih objekata Palestinaca pod izgovorom da su bespravno izgrađeni.

Objavili su da je Izrael u samo posljednje dvije sedmice srušio 22 kuće i zgrade, i da se 134 od 506 kuća i zgrada srušenih ove godine nalazi u Istočnom Jerusalemu.Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani “Drugi sporazum iz Osla” prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona “A” prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona “B” čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona “C” pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Za Palestince je gotovo nemoguće dobiti dozvolu za gradnju ili proširivanje u većini zone C, uz obrazloženje da je ona pod kontrolom izraelske administracije.

Krajem prošlog mjeaseca objavljeno je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naložio resornim institucijama te zemlje da odobre gradnju dodatnih 5.000 stambenih jedinica u ilegalnim jevrejskim naseljima na teritoriji okupirane Zapadne obale.

Izraelska televizijska kuća TV7 javlja da je Netanyahu pozvao Vrhovno vijeće za planiranje i izgradnju Izraela da zasjeda početkom oktobra, odmah nakon jevrejskih praznika, prenosi Anadolija.

“Netanyahu je naložio Vijeću da odobri gradnju 5.000 stambenih jedinica u više naselja na Zapadnoj obali”, navodi isti izvor.

Izraelska vlada nije potvrdila, niti negirala medijske tvrdnje.

Proteklih sedmica su čelnici ilegalnih jevrejskih naselja protestirali zbog Netanyahuove pasivnosti kada je riječ o odobravanju nove gradnje u tim naseljima.

“Demonstranti očekuju da Netanyahu ispuni predizborna obećanja i intenzivira gradnju”, navodi se u medijskom izvještaju.

Okupirana teritorija od 1967.

Predsjednik Vijeća jevrejskih naselja na Zapadnoj obali Yossi Dagan kazao je da je odobravanje gradnje veliki test za premijera.

Uporedo s tim, nevladina organizacija PeaceNow tvrdi da je izraelska vlada odobrila gradnju 3.412 stambenih jedinica u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Prema podacima te organizacije, u 132 ilegalna jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nastanjeno je 428.000 ljudi.

U to nije uključeno 18 velikih naselja u Istočnom Jerusalemu, u kojima živi više od 220.000 jevrejskih doseljenika.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i nju veći dio međunarodne zajednice smatra okupiranom teritorijom. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,