Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izbori u SAD-u: Nakon Georgije, Biden prešao u vodstvo i u Pennsylvaniji

Preuzmite sliku

Pobjeda u Pannsylvaniji bi dala Bidenu ključeve Bijele kuće, ali još uvijek je rano govoriti o pobjedniku jer se broje preostali glasovi.

Bivši potpredsjednik SAD-a i kandidat Demokratske partije na održanim predsjednikčim izborima Joe Biden preuzeo je vodstvo u saveznoj državi Pennsylvaniji i sve je bliže izbornoj pobjedi nad republikanskim rivalom i aktuelnim predsjednikom te zemlje Donaldom Trumpom, javlja Anadolu Agency (AA).

Medijska kuća “Washington Post“ javlja da je Biden napravio veliki preokret glasovima koji su stigli elektronskom poštom i prešao u vodstvo u Pennsylvaniji, koja bi mu mogla donijeti uvjerljivo pobjedu i uvesti ga u Bijelu kuću.

Biden trenutno ima oko 6.000 glasova više od Trumpa u Pennsylvaniji, ali u toku je brojanje preostalih pet posto glasačkih listića.

Ranije danas je saopćeno da je i u Georgiji prebrojano 98 posto glasačkih listića i da je Biden prešao u vodstvo za manje od hiljadu glasova.

Georgia daje 16, a Pennsylvanija 20 elektorskih glasova koji bi Bidenu dali ključeve Bijele kuće, ali još uvijek je rano govoriti o pobjedniku jer se broje preostali glasovi, a razlika je izuzetno mala. Moguće je čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja listića u nekim saveznim državama.

Prema neslužbenim rezultatima, Biden je do sada sakupio 253 elektorska glasa, dok Trump na svom kontu ima 213 elektora. Za ulazak u Bijelu kuću kandidatima je potrebno minimalno 270 elektora.

Potpuni izborni rezultati još uvijek nisu objavljeni za Pennsylvaniju, North Carolunu, Geogiju, Arizonu, Nevadu i Alasku, a te savezne države daju ukupno 71 elektora.

Trump trenutno vodi u North Carolini i Aljaski, dok je Biden u vodstvu u Pennsylvaniji, Nevadi, Arizoni i Georgiji.

Ostane li tako do kraja brojanja glasova, Biden bi slavio pobjedu sa 306 elektorskih glasova, nasuprot Trumpa koji bi sa 232 elektora morao napustiti Bijelu kuću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,