Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

I sutra na ulicama Pariza protesti, oklopna vozila i 8.000 policajaca

Preuzmite sliku

Uoči sutrašnjih, petih zaredom subotnjih protesta, šef pariške policije najavljuje da će na ulicama francuske prijestonice ponovo biti raspoređena oklopna vozila i na hiljade policajaca.

Šef policije Pariza Michel Delpuech izjavio je za radio stanicu RTL da sigurnosne službe planiraju da razmjeste isti broj snaga kao i prošlog vikenda, odnosno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila.

Naveo da će ovog puta biti razmješteno više grupa patrolne policije čiji će zadatak biti hvatanje vandala, prenosi Fena.

Francuske vlasti saopćile su jučer da je preminuo još jedan pripadnik pokreta “žutih prsluka”, šesti po redu, a nakon što ga je udario kamion prilikom blokade puta u blizini južnog grada Avignona.

Lokalni zvaničnici saopćili su da je vozač kamiona uhapšen i pritvoren nakon što je pokušao da pobjegne sa lica mjesta.

Još pet demonstranata poginulo je u saobraćajnim nezgodama, dok je više od 1.400 pripadnika “žutih prsluka” povrijeđeno u protestima protiv povećanja cijena goriva otkako su demonstracije počele prošlog mjeseca.

Demonstranti su blokirali glavne saobraćajnice širom Francuske, a u Parizu su protesti prerasli u nerede.

Učesnici aktuelnih protesta u Francuskoj nazivaju se “žutim prslucima” zbog fluorescentnih sigurnosnih prsluka koje nose. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,