Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Holandija i Francuska pozvala na referendume nakon Britanije

Preuzmite sliku

Vođe desnice u Holandiji i Francuskoj u petak ujutro, nakon što je postalo jasno da su Britanci glasovali za izlazak iz EU-a, pozvali su na referendume u svojim zemljama o napuštanju Unije, javljaju agencije.

Holandski desničar Geert Wilders pozvao je na referendum u Holandiji o članstvu u Eeropskoj uniji, kazavši da će, ako bude izabran za premijera na općim izborima u martu sljedeće godine, on također sazvati referendum.

“Želimo biti sami zaduženi za svoju zemlju, za svoj novac, svoje granice i svoju imigracijsku politiku”, rekao je u saopćenju. “Što je prije moguće Holanđani trebaju dobiti prigodu da kažu što misle o članstvu u Evropskoj uniji”, kazao je.

“Vrijeme je za novi početak koji će se temeljiti na našoj vlastitoj snazi i suverenitetu”, naglasio je Wilders, dodajući: “Ako postanem premijer održat će se referendum u Holandiji o napuštanju Evropske unije. Neka Holanđani odluče”.

Francuska Nacionalna fronta pozvala je također na referendum, rekavši da “sloboda na kraju uvijek pobjeđuje. Bravo za Ujedinjeno Kraljevstvo”, kazao je zamjenik čelnice FN-a Florian Philippot na Twitteru. Sada je vrijeme za Frexit, kaže on.

Nacionalna fronta dugo poziva da i Francuska izađe iz EU-a. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje