Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hitlerova rodna kuća postaje policijska stanica

Preuzmite sliku

Vlasti Austrije predstavile su danas projekat kojim će rodna kuća nacističkog diktatora Adolfa Hitlera biti preuređena i korištena kao policijska stanica u gradu Braunauu na Innu, javlja Anadolu Agency (AA).

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer danas je u Beču predstavio arhitektonsko rješenje preuređenja kuće u kojoj je Hitler rođen 1889. godine.

 • Nehammer je kazao da će pretvaranje Hitlerove rodne kuće u policijsku stanicu smislen potez jer policija štiti ljudske slobode i prava.

  Čelnik komisije zadužene za preuređenje objekta Herman Feiner kazao je da će projekt koštati pet miliona eura i da će biti završen 2022. godine.

  Arhitekt Robert Wimmer kazao je da će historijski aspekti objekta biti očuvani.

  Hitlerova rodna kuća u austrijskom gradiću na granici s Njemačkom u proteklim godinama je bila mjesto okupljanja neonacista, zbog čega su austrijske vlasti 2016. godine donijele odluku o eksproprijaciji tog objekta.

 • Vlasnica kuće Gerlindea Pommer osporila je eksproprijaciju, a Ustavni sud Austrije je presudio u korist austrijske vlade.

  Krajem prošle godine na području Evropske unije raspisan je tender za projektne ideje preuređenja Hitlerove rodne kuće kako bi bila adekvatan objekat za potrebe policijske stanice i policijske direkcije distrikta Braunau.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje