Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hapšenja u Turskoj zbog postera Meke sa LGBT zastavama

Preuzmite sliku

Turska policija uhapsila je dva studenta pod optužbama za podsticanje mržnje i vređanje vjerskih vrednosti zbog postera na kome je najsvetije mjesto islama prikazano sa LGBT zastavom.

Studenti su uhapšeni u subotu kasno uveče. Prethodno su vodeći turski zvaničnici osudili poster prikazan na izložbi na prestižnom turskom univerzitetu Bogazici.

Nedeljama studenti i profesori protestuju zbog toga što je turski predsjednik imenovao novog rektora sa vezama u vladajućoj stranci i izbijali su okršaji sa policijom.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu je u twitter poruci napisao “LGBT perverznjaci“, a privedeni su zbog “nepoštovanja Velike Kabe“.

Glavni zvaničnici turske koznervativne islamističke vladajuće partije osudili su poster.

Kaba u Meki je najsvetije mesto islama i vjernici širom svijeta mole se okrenuti ka tom svetilištu.

Na posteru je mitsko stvorenje polu žena polu zmija iz bliskoistočnog folklora prikazano na tom svetom mjestu uz zastave LGBT. U tekstu ispod piše da je umjetničko djelo kritika tradicionalnih rodnih uloga.

Iz kancelarije guvernera Istanbula navedeno je da je pet ljudi prvobitno privedeno i da policija traga za još dvoje osumnjičenih. Jedna osoba je puštena iz pritvora, dve su stavljene u kućni pritvor, a dve su zadržane u pritvoru do suđenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje