Subota, 8. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropska komisija potpisala ugovor o isporuci terapijskih doza lijeka za koronavirus

Preuzmite sliku

Evropska komisija je potpisala ugovor s farmaceutskom firmom Gilead o osiguranju terapijskih doza lijeka Veklury, zaštićenog naziva za Remdesivir koji će biti dostupan od početka augusta, objavila je Komisija u srijedu.

“Posljednjih sedmica Komisija neumorno radi s Gileadom na postizanju sporazuma kako bi osigurala da se zalihe prvog lijeka odobrenog za liječenje covida-19 dostave Evropskoj uniji. Jučer je potpisan ugovor, manje od mjesec dana nakon odobrenja lijeka Remdesivir, koji će omogućiti isporuku lijeka od početka augusta za hiljade bolesnika.

Komisija čini sve da osigura pristup sigurnom i učinkovitom liječenju te podupire razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Jučerašnji sporazum još je jedan važan korak naprijed u našoj borbi za svladavanje ove bolesti”, izjavila je ministrica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Ugovor vrijedan 63 miliona eura, pravedna raspodjela zemljama članicama EU

Potpisani ugovor vrijedan je 63 miliona eura i time će se osigurati liječenje otprilike 30.000 bolesnika s teškim simptomima covida-19 i pokriti potrebe tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Predviđena je pravedna raspodjela na razini EU, temeljena na ključu raspodjele, uzimajući u obzir preporuke Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Komisija sada priprema i zajedničku nabavu za daljnje isporuke lijeka, za koje se očekuje da će od oktobra nadalje pokrivati dodatne potrebe i opskrbu, navodi Komisija.

Evropska komisija je 3. jula donijela Provedbenu odluku o izdavanju uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet lijeka Veklury, čija je djelatna tvar remdesivir. Veklury je bio prvi lijek odobren na nivou EU za liječenje covida-19. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje