Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li je ovaj snimak dokaz da je Rusija koristila kasetnu municiju u Harkovu

Preuzmite sliku

Video koji je u nedjelju podijeljen na društvenim mrežama, pokazuje nešto što izgleda kao eksplozije kasetne municije u civilnoj oblasti u regonu Harkova.

Najmanje četiri eksplozije u razmaku od nekoliko sekundi, mogu se vidjeti u dužini od oko 90 metara duž puta u Pisučinu. Nekoliko trenutaka nakon toga vidi se kako podmunicija koja se ispušta iz vazduha pada na ulicu i izaziva novu eksploziju, prenosi CNN.

Na snimku se vide vozila koja prolaze ulicom u trenutku kada počinju eksplozije. Ruske snage optužene su da koriste kasetnu municiju protiv civilnih ciljeva u Ukrajini.

Prošle nedjelje, posmatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini saopštila je da je primila verodostojne navode da su ruske oružane snage upotrebile kasetnu municiju u naseljenim područjima najmanje 24 puta.

Konvencija koju podržava više od 100 zemalja, zabranila je upotrebu kasetne municije zbog široko rasprostranjene i neselektivne štete koju nanose. Međutim, ni Rusija ni Ukrajina nisu države potpisnice tog sporazuma.

“Kasetna municija predstavlja neposrednu prijetnju za civile tokom sukoba tako što nasumično rasipa podmuniciju ili bombe na širokom području. Ona nastavlja da predstavlja prijetnju i poslije sukoba ostavljajući ostatke, uključujući podmuniciju koja ne eksplodira pri udaru i postaju de fakto nagazne mine”, navodi Human Rights Watch.

Takvi napadi “mogu predstavljati ratne zločine”, rekla je šefica UN za ljudska prava Michelle Bachelet Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,