Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Cavusoglu: Španija, kao i brojne druge zemlje, prihvata da je Aja Sofija stvar suvereniteta Turske

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak kako je Španija, kao i mnoge druge zemlje, prihvatila da je otvaranje Aje Sofije stvar suvereniteta Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa španskom ministricom vanjskih poslova Aranchom Gonzalez Layom, a nakon susreta je održana i konferencija za novinare.

Navodeći kako Španija pokazuje solidarnost s Turskom na svakoj platformi, Cavusoglu je naglasio kako Španija uvijek bezuslovno podržava članstvo Turske u Evropskoj uniji.

“Arancha je maloprije kazala na vrlo lijep način. Španija, kao i mnoge druge zemlje, prihvatila je da je otvaranje Aje Sofije stvar suvereniteta Turske. Hvala joj na tome”, rekao je Cavusoglu.

Podsjetivši da se Aja Sofija nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, Cavusoglu je rekao: “Poštujemo razmišljanja i preporuke u vezi s tim da se to očuva. Mi također želimo sačuvati taj status Aje Sofije i u dijalogu smo s UNESCO-om.”

Šef turske diplomatije kazao je da će Aja Sofija izvan vremena molitve biti otvorena za posjete, odnosno da će Aju Sofiju moći posjetiti svako bez obzira na vjersku pripadnost.

Cavusoglu se dotakao na operaciju Irini, koju je Evropska unija 31. marta pokrenula za provedbu UN-ovog embarga na oružje Libiji.

“Operacija Irini je definitivno pristrasna. Podržava Haftera, kažnjava Vladu Libije“, rekao je Cavusoglu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,