Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Borrell: EU bi trebao zaplijeniti ruske rezerve za obnovu Ukrajine

Preuzmite sliku

Evropska unija trebala bi razmotriti mogućnost zapljene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi se platili troškovi obnove Ukrajine nakon rata, rekao je šef evropske diplomacije Josep Borrell u intervjuu za Financial Times.

Evropska unija i njene zapadne saveznice zaledile su međunarodne pričuve ruske središnje banke otkako je zemlja započela invaziju na Ukrajinu, rat koji Moskva opisuje kao “posebnu vojnu operaciju”.

Borrell je za novine rekao da bi bilo logično da EU učini ono što su Sjedinjene Države učinile s imovinom afganistanske središnje banke nakon što su talibani preuzeli azijsku naciju. “Imamo novac u džepu i neko mi mora objasniti zašto je to dobro (rješenje) za afganistanski novac, a nije dobro za ruski novac”, rekao je Borrell.

Washington je zamrznuo afganistanska sredstva nakon što su talibani vojnim putem preuzeli vlast, a dio planira upotrijebiti za pomoć afganistanskom narodu, dok će ostatak zadržati kako bi se mogle podmiriti tužbe vezane za terorizam islamističkih militanata. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje