Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bivši Putinov pomoćnik tvrdi da je odabrana zemlja za evakuaciju Putina

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovo blisko okruženje već imaju plan za bijeg iz zemlje ako stvari krenu po zlu, tvrdi bivši pomoćnik ruskog predsjednika.

Abas Galjamov, bivši Putinov pisac govora, iznio je zapanjujuću tvrdnju na Telegramu rano u srijedu, citirajući neimenovani izvor za kojeg je naveo da ima ‘insajderske‘ informacije o cijeloj stvari.

Plan evakuacije, prema njegovim riječima, počeo se razrađivati još u proljeće, kada je i neslužbeno nazvan “Noina arka“.

“Kao što naziv govori, riječ je o potrazi za novom državom u koju bi se moglo otići u slučaju da u domovini postane posve neugodno. Okruženje vođe ne isključuje da će izgubiti rat, biti svrgnut s vlasti te da će se morati hitno nekamo evakuirati”, napisao je Galjamov, prenosi Jutarnji.hr

Putinov najuži krug najprije je razmatrao plan evakuacije u Kinu, tvrdi Galjamov, ali su naknadno malo bolje razmislili o tome, zbog bojazni da su šanse za “sradnju” Kineza vrlo ‘mršave‘, pogotovo zato što oni preziru ‘gubitnike‘. Sada je, kako je rekao, fokus na Argentini ili Venezueli. Kako kaže, Putinov saveznik Igor Sečin trenutačno razmatra plan evakuacije upravo u Venezuelu.

Plan je toliko daleko odmaknuo, kaže Galjamov, da je Sečinova “desna ruka” u energetskom divu Rosnjeftu “službeno dala ostavku” kako bi se bavila tom stvari “na licu mjesta”.

Pozivajući se na dva izvora bliska predsjedničkoj administraciji i izvor u Rosnjeftu, Telegram kanal Možem Objasnit (U prijevodu – Mogu Objasniti) također javlja da su visoki ruski dužnosnici već počeli kupovati nekretnine i raditi na dobivanju prava boravka u Venezueli. Oni niže rangirani u predsjedničkoj administraciji i ruskoj vladi, prema istom izvješću, traže prebivalište u Ekvadoru, Paragvaju i Argentini.

Konkretno, citiran je izvor koji je navodno rekao da su se ruski dužnosnici domogli vlasništva na otoku Margarita u Venezueli, uvjereni da će tamo biti sigurni od izručenja. “Otok Margarita u Venezueli njihov je lokalni Courchevel”, rekao je izvor, uspoređujući potencijalno utočište Kremlja s poznatim skijalištem u francuskim Alpama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje