Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Austrijski kancelar: Nemate samo prava, nego i obaveze

Preuzmite sliku

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg izjavio je da građani Austrije nemaju samo prava, već i obaveze, povodom odluke o zatvaranju zbog epidemije virusa korona i odluke o obaveznoj vakcinaciji svih.

Odbijanje vakcinacije biće kažnjivo sa 3.600 eura kada imunizacija bude obavezna od sljedeće godine, a odbijanje buster doze kažnjavaće se sa 1.500 eura, saopštili su ranije austrijski zvaničnici.

Šalenberg je u intervjuu BBC-u rekao da mu je žao što je Austrija morala da proglasi obaveznu vakcinaciju kao zakonsku obavezu, ali je napomenuo da je sadašnja stopa imunizacije preniska i da se kasni.

“Niko ne želi situaciju u kojoj nemate pristup krevetu na intenzivnoj njezi jer su kreveti popunjeni ljudima koji nisu primili vakcinu i imaju kovid 19”, izjavio je austrijski premijer.

U Austriji je stopa vakcinacije trenutno na nivou od oko 66 odsto.

Schallenberg je rekao da zemlja želi d izađe iz začaranog kruga talasa epidemije i diskusija o mjeri zatvaranja javnog i privrednog života.

“Jedini način, jedina karta za izlazak je vakcina”, naglasio je austrijski kancelar.

On je rekao da je obavezna vakcinacije legalna i da to nije novi zakonski instrument, pošto je i u prošlosti imunizacija bila obavezna za neke bolesti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje