Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Apokaliptične scene u Barceloni: Desetine povrijeđenih

Nacionalna policija je preuzela u noći na subotu kontrolu nad ulicama Barcelone i drugih katalonskih gradova rastjeravši demonstrante koji su tokom šest sati iza zapaljenih barikada kamenjem učestvovali u sukobu iza kojeg je ostalo 89 povrijeđenih.

U petak navečer došlo je do najžešćih sukoba katalonskih zagovornika nezavisnosti i policije od kada su u ponedjeljak izrečene zatvorske kazne katalonskim liderima osuđenima zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017.

Situacija u centru Barcelone se smirila nakon što se bilo pretvorilo u bojno polje.

Bile su zapaljene vatre i postavljene barikade iza kojih su demonstranti zamaskiranih lica zasipali policiju kamenjem, ciglama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila ispaljujući gumene metke i suzavac te koristila palice. Do nereda je došlo i u drugim katalonskim gradovima gdje su također organizovani protesti.

 • Povrijeđeno je 89 osoba od čega 60 u Barceloni, saopštila je hitna pomoć.

  Policijska svjetla obasjavaju noć u glavnom gradu Katalonije gdje vatrogasci nastoje ugasiti preostale zapaljene kontejnere za smeće koji su služili kao barikade. Na ulicama su porušene željezne ograde i razbacane cigle korištene u sukobu. Prema posljednjim informacijama uhapšeno je 27 osoba.

 • U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u protestu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Demonstranti traže razdvajanje od Španije i puštanje na slobodu zatvorenih dužnosnika.

  Kabinet katalonskog predsjednika vlade Quima Torra sazvao je kasno navečer hitan sastanak. Ujutro će biti održan novi a onda bi se trebao obratiti javnosti.

 • Katalonska vlada, sastavljena od dvije stranke za nezavisnost, posljednjih dana apelira na masovne i mirne proteste.

  Generalni štrajk koji traje od petka na poziv sindikata koji zagovaraju samostalnost obuhvatio je oko 68 posto industrijske aktivnosti u Kataloniji te oko 70 posto trgovačke, podatak je katalonske vlade. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje