Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci će graditi prvu nuklearku u Poljskoj

Preuzmite sliku

Američka kompanija Westinghouse Electric Co gradit će prvu poljsku nuklearnu elektranu, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, potvrdivši dugo čekanu odluku, čiji je cilj smanjenje emisija CO2 i prestanak korištenja ugljena.

Poljski odabir Sjedinjenih Američkih Država kao partnera naglašava važnost odnosa s Washingtonom za Poljsku u vrijeme kada je njena sigurnost u fokusu dok Rusija vodi rat u susjednoj Ukrajini.

“Potvrđujemo da će naš projekat nuklearne energije koristiti pouzdanu, sigurnu tehnologiju @WECNuclear“, napisao je Morawiecki na Twitteru. Westinghouse se natjecao s kompanijom u vlasništvu južnokorejske države Korea Hydro Nuclear Power, koja je poslala ponudu u aprilu. Varšava je također razgovarala s francuskim kompanijama o projektu.

“Američko partnerstvo na ovom projektu je povoljno za sve nas: možemo se suočiti s klimatskom krizom, ojačati evropsku energetsku sigurnost, i ojačati američko-poljsku stratešku vezu”, napisala je na Twitteru američka potpredsjednica Kamala Harris.

Hiljade poslova za Amerikance

Harris je zajedno s američkom ministricom za energetiku Jennifer Granholm nastojala pomoći kompaniji Westinghouse osigurati ugovor nekoliko puta razgovarajući s Morawieckim tokom protekle godine, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Projekat će stvoriti hiljade poslova za Amerikance, dodao je. Odabir Westinghousea i SAD-a poslao je poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu “o snazi i umrežavanju američko-poljskog savezništva”, kazao je viši dužnosnik američke vlade. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,