Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Američki general: Ukrajinci su probili glavnu liniju ruske obrane

Preuzmite sliku

Ukrajinske snage probile su se kroz glavni obrambeni pojas, koji su Rusi gradili mjesecima, rekao je načelnik američkog Združenog štaba Mark Milley u danas objavljenom intervjuu.

Milley je za jordanski javni servis Al-Mamlaka poručio kako je “prerano reći” je li ukrajinska protuofenziva uspjela.

Naglasio je kako je protuofenziva “vrlo krvava, spora, duga i teška”.

Dodao je da nakon što su oslobodile “znatan dio” zemlje koji je okupirala Rusija, ukrajinske snage imaju “preostalu značajnu količinu moći i još nije gotovo”. Osvrnuo se i na kritike zbog tempa kojim Zapad isporučuje oružje ukrajinskoj vojsci, prenosi Kyiv Independent.

“Dobili su sve na vrijeme”

Američki general smatra da je Kijev dobio “ono što im je trebalo na vrijeme”. Spomenuo je osiguranje protutenkovskog oružja na početku rata punog razmjera kao primjer pravovremene pomoći. Inače, ukrajinska protuofenziva traje na istoku i jugu zemlje od početka juna.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar je 4. kolovoza izjavila da je ukrajinska vojska prošla kroz rusku prvu liniju obrane, prešavši na “srednju liniju” na nekim mjestima na južnoj crti fronte.

“Tamo su suočavaju s betonskim utvrdama na dominantnim uzvisinama koje je stvorio neprijatelj. To, naravno, komplicira kretanje naših trupa i borbena djelovanja”, objasnila je tom prilikom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,