Subota, 27. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

10 najčudnijih gradova na svijetu

Preuzmite sliku

Svakodnevno se čudite ljudima oko vas i mjestu u kojem živite. Vjerujte to je ništa naspram ovih gradova. Da li biste živjeli u nekom od njih?

Želite nesvakidašnji komšiluk? Naći ćete ga u nekom od ovh 10 bizarnih gradova objavljenih na Huffington Postu. Krećemo od posljednjeg…

10. Candido Godoi

 • candido-godoi-blizanci
 • Ovaj grad nalazi se u Brazilu i u njemu živi 6.641 stanovnika. Interesantan je po tome što u njemu, takođe, živi čak 700 blizanaca i stopa rađanja blizanaca je 1000 posto veća od globalnog prosjeka. Zašto se to dešava nije najjasnije, a stanovnici tvrde da je za sve kriv nacistički doktor Josef Mengele koji je navodno 1960-ih godina ženama davao lijekove koji “izazivaju” blizance.

  9. Gibsonton

  Nalazi se u SAD-u i ima 14.234 stanovnika. U ovom gradu na Floridi žive penzionisani radnici cirkusa. Umjesto pasa njima po dvorištu šetaju veoma interesantni kućni ljubimci: slonovi i majmuni. Prvi stanovnici ovoga grada bili su džin od 2.4 metra pod imenom Al i njegova žena Jenny koja je imala svega 76 centrimetara.

  8. Centralia

  Je takođe američki grad i ima 10 stanovnika. U napuštenom rudniku uglja u ovom gradu zapalia se vatra davne 1962. godine i gorjeće sigurno pod zemljom još 250 godina. Zbog curenja sumpora većina stanovnika, oko njih 1.000 se odselilo i ostalo ih je svega 10.

  7. Noiva do Cordeiro

  Još jedan brazilski grad našao se na ovoj listi. U njemu živi 600 stanovnika od kojih su većina žene. Sam grad je 1891. godine osnovala žena koja je protjerana iz svog doma zbog preljube. Nekoliko muževa i sinova koji su prevršili 18. godinu prisiljeno je da rade u drugom gradu koji je udaljen čak 100 kilometara od njihovog doma.

  6. Monowi

  U američkoj sazveznoj državi Nebraska postoji grad sa svega jednim stanovnikom. Kada je Rudy Eiler umro 2004. godine, njegova žena Elsie je ostala sama. Tada je odlučila da sama sebe proglasi za gradonačelnicu i usvojlia je dozvolu za točenje alkohola. Ukratko, sama sebi određuje propise. Nije li to savršeno?

  5. Manshiyat Naser

  Peti grad sa ove liste nalazi se u Egiptu i broji 262.050 stanovnika. Poznat je kao grad đubreta jer đubretari u njemu istovaraju sav otpad iz Kaira. Da stvar bude zanimljivija, stanovnici ovog grada recikliraju 90 posto đubreta, a to je čak četiri puta više nego što ijedna zapadna kompanija za recikliranje može da postigne.

 • Miyakejima-gas-maske
 • 4. Miyakejima

  Ovo je jedno ostrvo u Japanu na kojem živi 2.884 stanovnika. Ukoliko budete boravili u ovom gradu malo malo pa ćete čuti sirene, a ulicama nećete moći da hodate bez gas maski! To se dešava zbog aktivnog vulkana koji se nalazi na ovom ostrvu, a koji konstantno pušta otrovne gasove i prašinu. Između 2000. i 2005. godine zbog velikih erupcija grad je bio potpuno napušten, a i dalje je trećina područja nedostupna.

  3. Coober Pedy

  Nalazi se u Australiji i ima 1.695 stanovnika. Zauzeo je visoko treće mjesto jer u ovom gradu poznatom po rudnicima opala ljudi žive u podzemnim pećinama da bi se sklonili od ekstremnih temperatura. Na površinu izlaze samo tokom noći kada je hladnije i tada igraju golf s palicama i lopticama koje svijetle u mraku.

  2. Kunming

  Kineski grad s tri miliona stanovnika osnovala je grupa patuljaka. Oni su u želji da pobjegnu od svakodnevne diskriminacije osnovali svoj grad, a u njemu važi pravilo da svi stanovnici moraju da budu niži od 129 centimetara. Od 2009. godine grad je turistička atrakcija i sada se svi oblače kao likovi iz bajki.

  1. Villages

  Nalazi se u Floridi i ima 51.442 stanovnika i možemo ga nazvati gradom punoljetnih ljudi. Mlađima od 19 godina zbranjen je život u gradu, a svaki dom mora da ima bar jednu osobu stariju od 55 godina. Odnos muškaraca i žena je 1:10. Česte su polno prenosive bolesti, a u gradu je razvijeno crno tržište vijagre.

  (prva.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje