Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zabranjeno pušenje tuži Radioteleviziju Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića

Preuzmite sliku

Jutros je podnesena tužba Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića. Tužbu možete pročitati i preuzeti na linku.

Naime, 21.6.2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom “Rock el Clasico”. Pritom su bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Sexonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela, navodi se u tužbi, i na taj način izveli sljedeće pjesme:

Posljednja oaza (Fikreta)

Zvijezda nad Balkanom

Hadžija il’ bos

Balada o Pišonji i Žugi

Ibro Dirka

“Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo. Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje finansijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu na linku”, naveli su u saopštenju Zabranjenog pušenja.

Dodaju da ovo nije izdvojen primjer i da pjesama Seje Seksona, potpuno prearanžiranih i korištenih bez ikakvog obavještenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Jednu od snimaka istog programa, dvojca Milenković-Karajlić, na kojima se, opet bez dozvole autora te bez navođenja autorstva u potpisu, neovlašteno prodaje i koristi autorsko djelo, možete pogledati i na YouTube kanalu televizije “Nova S”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje