Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tek troje ljudi zna dirljivu tajnu kraljičinog vjenčanog prstena

Preuzmite sliku

Kraljica Elizabeta II. (94) i princ Phillip (99) sljedeći mjesec slave 73. godišnjicu braka, a tokom svih tih godina uspjeli su sačuvati jednu tajnu od javnosti i cijele svoje porodice.

Naime, niko osim Phillipa, Elizabete II. i zlatara koji je izradio prsten, ne zna koju je poruku Phillip 1947. dao ugravirati za svoju mladenku.

  • – Barem Phillip nije morao platiti prsten, jer su mu Velšani poklonili grumen zlata od kojega je prsten napravljen. Kraljica nikada ne skida prsten u kojem je ugravirana poruka. Niko ne zna šta je napisano na prsten osim kraljice, Phillipa i zlatara koji je izradio prsten – napisala je u svojoj novoj knjizi ‘Prince Philip: A Portrait of the Duke of Edinburgh’, stručnjakinja za kraljevsku porodicu Ingrid Seward.

    Par se vjenčao 20. novembra 1947. u Westminsterskoj opatiji, a Elizabeta II. je imala osam djeveruša. Vjenčanje je preko TV-a gledalo više od 200 miliona ljudi, a gostiju je bilo oko 2000.

  • Elizabetin zaručnički prsten također ima priču iza sebe. Princ Phillip dao ga je izraditi od tijare svoje majke, princeze Alice od Battenberga. Alice je tijaru dobila od ruskog cara Nikole II. i njegove supruge, carice Aleksandre, kada se udala za princa Andrewa od Grčke i Danske. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje