Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slavna glumica podijelila tužnu vijest o svojoj borbi sa rakom: “Ovo niko ne zaslužuje….”

Preuzmite sliku

Gotovo tri godine nakon što je s javnosti podijelila kako je njena bolest, rak dojke, u remisiji, popularna Brenda iz serije “Beverly Hills 90210” otkrila je da njena borba još nije gotova.

Američka glumica Shannen Doherty (48) ponovno proživljava najteže trenutke svog života. U intervju za ABC otkrila je da joj se rak dojke, za koji je mislila kako ga se riješila, ponovno vratio. “Ionako ćete saznati prije ili kasnije da sam u četvrtom stadiju”, rekla je potresena Doherty, koja tokom snimanja novih epizoda popularne serije nikome nije htjela otkriti da je rak metastazirao.

“Mislim da još nisam svjesna svega što mi se događa. Imam dane kada se pitam zašto se ovo meni događa, zašto ja? I onda mi sine: “Zašto ne ja? A ko drugi? Ko osim mene ovo zaslužuje? Niko od nas to ne zaslužuje. Rekla bih da je moja najveća briga kako ću to reći svom suprugu i majci”, dodala je glumica.

Ovu tužnu vijest znao je samo jedan čovjek – njen prijatelj i kolega Brian Austin Green, poznatiji kao David u “Beverly Hillsu”. “Imala sam trenutke velike tjeskobe kada bih skoro odustala od snimanja, ali Brian je bio jedini koji je znao što proživljavam. Rekla sam brzo nakon što sam saznala dijagnozu. Često me zvao i govorio kako je uz mene šta god se dogodilo”, prisjetila se Doherty.

 • Njena borba s rakom počela je 2015. kada se odlučila na mastektomiju, odradila hemoterapije i radijaciju. Tokom ove teške borbe izgubila je kosu i kilograme, a cijeli proces ozdravljenja dijelila je s fanovima na društvenim mrežama. Suprug Kurt Iswarienko bio joj je najveća podrška tokom liječenja koje je, barem kako je mislila, išlo po planu.

  Doherty nikada nije izgubila volju i borbeni duh te je 2017. dobila dobre vijesti – rak je bio u remisiji, ponovno joj je narasla kosa,  No, njena borba još nije gotova, zbog čega joj je bilo posebno teško vratiti se na posao, ali i zbog pogibije njezinog prijatelja i kolege Lukea Perryja.

  “Bilo mi je jako čudno što imam dijagnozu i živa sam, a neko drugi, potpuno zdrav, morao je otići prvi. To me jako šokiralo i najmanje što sam mogla učiniti jest snimiti te epizode. Mislim da još uvijek nisam učinila dovoljno po tom pitanju”, rekla je Doherty.

 • Postoji pet stadija raka dojke: nulti, prvi, drugi, treći i četvrti, najteži. U tom stadiju rak se proširio ili metastazirao na udaljena mjesta u tijelu, najčešće na kosti, jetra, mozak ili pluća. Iako se četvrti stadij smatra neizlječivim, postoje tretmani koji omogućuju oboljelima da duže žive. U ovoj fazi uzimaju se lijekovi, provodi se hemoterapija, a ženama čiji su karcinomi dojke pozitivni hormonski receptori, preporučuje se hormonska terapija kako bi se spriječilo širenje raka. Hirurgija i zračenje rjeđe se koriste za ublažavanje simptoma, kao za rak dojke koji uzrokuje bol. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,