Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Samo do ponoći: Netflixov film o jednom od najrazvikanijih suđenja besplatno je dostupan na Youtubeu

Preuzmite sliku

Netflix je podijelio film Suđenje Čikaškoj sedmorici (The Trial of the Chicago 7) na Youtubeu za besplatno gledanje povodom godišnjice donošenja presude u ovom historijskom suđenju.

Film će na Netflixovom službenom Youtube kanalu biti dostupan od podneva, 19. februara, do ponoći, 20. februara.

Film redatelja Aarona Sorkina snimljen je po istinitoj priči, a govori o suđenju grupi potestanata protiv rata u Vijetnamu koji su bili optuženi za urotu i poticanje nasilja na protestima prilikom održavanja Demokratske nacionalne konvencije u Chicagu 1968. godine. Sudski proces, koji je bio izrazito politiziran, na filmu je prikazan uz komične elemente.

“Kad smo počeli snimati film, znali smo da se nalazimo na skliskom teritoriju. Znali smo da je priča koju želimo ispričati bitna ne samo u kontekstu američke historije, već da je relevantna i za tekuće događaje”, ispričao je redatelj Sorkin, gledateljima najpoznatiji kao scenarist filma Društvena mreža iz 2010.

“Oni su došli na Demokratsku nacionalnu konvenciju u Chicago mirno protestirati protiv Vijetnamskog rata, a tamo su ih napali, prebili, uhitili i sudili im jer su koristili svoja prava koja su im zajamčena ustavom“, komentirao je glumac Eddie Redmayne koji je glumio aktivista Toma Haydena.

Ono što je trebao biti miran prosvjed rezultiralo je krvoprolićem na ulicama Chicaga tokom sukoba protestanata s policijom i nacionalnom gardom.

Film je snimljen u formi sudske drame, a flashbackovi nas vode na početak priče gdje gledatelj polagano otkriva ko je započeo nerede: protestanti ili policija.

Suđenje je završilo tako što je pet od sedam branjenika proglašeno krivim i osuđeno na pet godina zatvora, ali je presuda nakon žalbe 1972. godine poništena, a federalne vlasti potom su odustale od novog suđenja. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje