Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi roman Billa Clintona govori o fiktivnoj ženi ubici iz BiH

Preuzmite sliku

Glavni lik u prvom romanu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona predstavlja fiktivna žena ubica iz Bosne i Hercegovine.

Novi roman Billa Clintona i poznatog autora trilera Jamesa Pattersona pod nazivom “Predsjednik je nestao” za glavni lik ima trudnu ženu, vegetarijanku iz Bosne i Hercegovine, koja je istovremeno i ubica, prenosi BIRN.

Britanski list Independent je u svom osvrtu kritizirao lik koji su stvorili Clinton i Patterson.

“Bivši predsjednik i najprodavaniji pisac smislili su apsurdan triler u kome se pojavljuje jedan od najbesmislenijih likova ubica u knjigama”, navodi se u osvrtu na knjigu.

Priča romana “Predsjednik je nestao” prati američkog diplomatu koji se vraća u BiH 20 godina nakon kraja rata i genocida u Srebrenici, u kome je život izgubio njegov prijatelj i kolega.

Američki dnevni list Newsday napisao je da je glavni lik romana “progonjena strahotama koje su ona i njena porodica preživjeli od strane bosanskih Srba”.

Još jedan lik u knjizi jeste fiktivni lider bosanskih Srba koji “prijeti da će BiH raskomadati u krvavoj borbi za vlast”.

Magazin Time je napisao da je teško ne primijetiti paralele između izmišljenog američkog predsjednika iz knjige (Jonathana Lincolna Duncana) i jednog od autora romana (Billa Clintona) iako je, za razliku od stvarnog bivšeg predsjednika, lik iz knjige proslavljeni ratni heroj.

Clinton je u novembru 1995. godine bio domaćin u mirovnim razgovorima koji su doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Savjetodavno vijeće za BiH – neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu – nedavno je Clintonu, za njegovo “predano vodstvo u okončanju genocida i etničkog čišćenja u BiH”, dodijelilo nagradu za životno djelo.

Clinton nije prvi američki diplomata koji se bavio BiH u svom romanu – Matthew Palmer, bivši direktor američkog Državnog tajništva za pitanja Južne i Centralne Evrope, objavio je 2016. godine triler pod nazivom “Vuk iz Sarajeva”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje