Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslije duge i teške bolesti preminuo je novinar Petar Luković

Preuzmite sliku

Nagradu “Dragiša Kašiković” je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas “Staša Marinković” je dobio 2001. Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine.

U Beogradu je jutros, poslije duge i teške bolesti, preminuo novinar Petar Luković, saopštila je porodica.

Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića.

Karijeru je započeo 1976. kao novinar “Duge”. Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su “Džuboks”, “Mladost”, “Polet”, “Nedelja”, “Nedeljna Dalmacija”, “Politika”, “Oslobođenje”, “Vjesnik”, “Rok 82” i “Rok”.

Bio je glavni i odgovorni urednik portala E-novine, radio je za beogradski nedjeljnik Vreme, gdje je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika, pisao je i za “Našu Borbu”.

Za hrvatski satirični nedjeljnik “Feral Tribune” pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima “Reporter” iz Beograda, “Dani” iz Sarajeva i “Mladina” iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik časopisa X Zabava i radio za RTV Pink. Objavio je i tri knjige: Bolja prošlost, Ćorava Kutija i Godine raspada – hronika srpske propasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje