Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovi slavni muškarci imaju iza sebe herojska djela o kojima se rijetko priča

Preuzmite sliku

Kada su slavni u pitanju čitatelji najčešće vole pročitati neki sočan trač i to je sasvim normalno jer to je najčešći razlog zašto uopće odlazimo u showbiz rubrike.

Ipak, problem je ako na temelju takvih informacija razvijamo stavove prema ljudima koji su daleko više od nakupine beznačajnih vijesti koje o njima čitamo.

Upravo zato odlučili smo se prisjetiti nekih slavnih dobričina i njihovih plemenitih/herojskih/dobrih djela kako bismo se svi nakratko odmorili od beznačajnosti i pročitali nešto pozitivno.

Jamie Foxx

 • Jamie Foxx stars in Overture FilmsÕ LAW ABIDING CITIZEN.

  I dok s jedne strane imamo seljačine koja ga napadaj i vrijeđaju u dubrovačkim restoranima, dobro je prisjetiti se da je Jamie Foxx jedan od likova koji su itekako zaslužili mjesto na listi poznatih dobričina.

  Naime, američki glumac početkom ove godine spasio je život vozaču koji je pod utjecajem alkohola sletio s ceste i ostao prikliješten u gorućem automobili. Nesreća se dogodila nedaleko Foxxova doma u Los Angelesu.

  Foxx i još jedan svjedok nesreće dojurili su do automobila preokrenuli ga i izvukli vozača.

  “Upoznao sam oca mladića koji je jučer imao nesreću. To je jedino što je bitno. To da je spašen život čovjeka, sina i brata. Bog je nas je sve zagrlio… Nema heroja… Samo sretni očevi”, napisao je Foxx dan nakon nesreće.

  Keanu Reeves

  Tužna životna priča Keanua Reevesa dobro je poznata, ali vrijedi ponoviti i da je zvijezda mnogih hitova prava pravcata dobričina. Životne nedaće nisu ga pretvorile u ogorčenu ljušturu već upravo suprotno. Nakon što je njegovoj sestri dijagnosticirana leukemija, Reeves je preuzeo brigu o njoj, kuhao joj, brinuo da redovito uzima lijekove, odgađao snimanja i donirao milijune dolara bolnici kako bi pomogao ne samo u liječenju svoje sestre već i svih ostalih koji su oboljeli od ove teške bolesti.

  Često je znao prepoloviti svoje honorare u korist kolega kao što su Gene Hackman (The Replacements) i Al Pacino (Devil's Advocate), a 80 miliona koje je zaradio tijekom snimanja trilogije “Matrix” dao je ekipi zaduženoj za specijalne efekte i kostimografima jer tvrdi da su upravo oni zaslužni za uspjeh filmova. Kao što je sam rekao: “Novac je posljednja stvar o kojoj razmišljam. Na onom što sam već zaradio mogao bih živjeti nekoliko stoljeća”.

  Često je kupovao doručak i ručak ekipi na snimanju, poklanjao im Harley-Davidsone, a jednom je radniku na snimanju “Matrixa” poklonio 20 hiljada dolara kako bi otplatio dugove.

  Russell Crowe

  Australski glumac dugo je vremena bio na glasu kao čovjek sklon nasilnim ispadima, a on kao da je činio sve kako bi svoj nasilnički imidž održao. No, ispod razbijačke vanjštine krije se klasični humanitarac.

  Tokom snimanja “Robina Hooda”, ušetao je u jednu dobrotvornu udrugu koja je prikupljala sredstva za borbu protiv raka i ispisao im ček na 1000 dolara. Nakon što se dječak utopio nedaleko njegova doma, Crowe je platio 200 hiljada dolara kako bi se izgradio javni bazen gdje bi klinci učili plivati. Nakon napada na jednu židovsku školu u Montrealu 2004., Crowe je isplatio četvrt miliona dolara za izgradnju škole.

  Isplatio je 40 hiljada dolara kako bi hendikepirani imali pristup javnom bazenu, a to je tek jedno u nizu njegovih dobrih djela. Tokom 2001. u jedan od svojih domova pozvao je članove svog starog benda Thirty Odd Foot of Grunt i dopustio im da tamo žive – 15 godina. I to bez plaćanja stanarine. Njegovi prijatelji prošle su se godine morali iseliti nakon što je kuću izgubio u razvodu.

  Johnny Depp

  Iako ga je nakon optužbi za porodično nasilje teško zamisliti kao pozitivca, Johnny Depp nebrojeno se puta pokazao kao dobričina. Tijekom snimanja četvrtog nastavka “Pirata s Kariba”, gomila sporednih glumaca i statista požalila se da im je hladno, a Depp je iskeširao 40 hiljada funti kako bi kupio 500 zimskih kaputa.

  Tokom snimanja filma “Public Enemies”, neki ga je klinac pitao može li dobiti njegov šešir, a nakon što je snimanje završilo, Depp mu je poslao ne samo šešir već i gomilu sitnica iz filma “Charlie and the Chocolate Factory” za njega i njegovu braću.

  Vjerovatno je spasio život statistu koji se mogao naći ispod točkova jurećeg auta gurnuvši ga na sigurno, udomio je konja kojeg su trebali uspavati nakon snimanja filma “Sleepy Hollow”, često je posjećivao bolnice odjeven u odjeću kapetana Jacka, a isto je učinio i za djevojčicu koja mu je poslala pismo nakon čega se u istom kostimu pojavio u njezinoj školi.

  T.I.

 • Reperi u načelu ne grade imidž dobrih tipova već upravo suprotno, a T.I. je jedan od onih koji su ulični renome izgradili čestim boravkom u zatvoru (uglavnom zbog oružja i droge). No, javnost često zanemaruje činjenicu da se iza rabijatne vanjštine često kriju ispravnjaci koji ponekad friziraju vlastite dosjee kako bi ispali opasniji. T.I. je pokazao pravo lice 2010. nakon što je pomogao muškarcu koji želio počiniti samoubistvo.

  Policija je pokušala pronaći način kako da muškarca spriječi u njegovu naumu kada se pojavio slavni reper i rekao im da zna kako potencijalnog samoubojicu odvući s ruba zgrade. Snimio je video poruku u kojoj ga je pokušao uvjeriti da sve nije tako crno. Na svu sreću, plan je uspio, a reper je muškarca upoznao u hodniku zgrade. Policija mu je zahvalila, ali dobro djelo nije mu pomoglo jer u tom periodu prijetio mu je povratak u zatvor zbog posjedovanja marihuane čime je prekršio uslovnu kaznu.

  Alec Baldwin

  Najpoznatiji Baldwin najpoznatiji je po svojim čestim ispadima, ali i prenapuhanim tabloidskim naslovima koji ga prikazuju u daleko negativnijem svjetlu nego je zaslužio. U isto vrijeme, Alec Baldwin poznat je i po svojim čestim donacijama umjetnicima.

  Dao je milijun dolara njujorškoj filharmoniji i pola miliona dolara njujorškoj producentskoj udruzi Roundabout Theatre Company. Nakon što ga je Capital One zamolio da se pojavi u njihovim reklamama, glumac je pristao pod uvjetom da ugovor začine donacijom udruzi po njegovom izboru. Štaviše, Baldwin je donirao i sav novac koji je zaradio na reklami i dao ga dobrotvornoj zakladi koju vodi, a nakon svih troškova i poreza, iznos se popeo nešto iznad 14 miliona dolara.

  Ben Affleck

  Iako mu trenutno ne cvjetaju ruže, Ben Affleck oduvijek je bio ljudina.

  Tokom 1998. zbližio se s Joeom Kindreganom, dječakom u kolicima koji ga je htio upoznati. Ostali su prijatelji, a glumac se zahvaljujući dječaku pobliže upoznao s degenerativnom bolešću naziva ataksija-teleangiektazija koju već godinama pokušava iskorijeniti donirajući velike količine novca. Ne samo da se pojavio pred Kongresom kako bi ukazao na važnost istraživanja matičnih stanica već se 2007. pojavio i na njegovoj maturi gdje je održao govor u čast svog prijatelja.

  Nažalost, Joe je 2015. preminuo, ali zahvaljujući Affleckovoj pomoći živio je deset godina dulje nego su mu ljekari prognozirali.

  Tom Cruise

  U današnje je vrijeme sve manje onih koji simpatiziraju “scijentološkog Isusa”, ne samo zbog njegove povezanosti s prilično opasnim kultom već i zbog činjenice da Tom Cruise djeluje kao psihopat izvještačenog osmijeha. No, za razliku od onih koji ga osuđuju, Tom Cruise ne riskira život samo u filmovima već i u stvarnosti.

  Tokom odmaranja na svojoj jahti, Cruise je nekom spasio život. Nakon što je vidio plamen, Cruise nije čekao da pristigne pomoć već je doplovio do jedrilice i izvukao žrtve na sigurno.

  Iste je godine svjedočio saobraćajnoj nesreći nakon čega je pozvao pomoć i pratio unesrećenu osobu do bolnice gdje je platio i bolničke troškove (7000 dolara). Tokom jedne premijere spasio je dječaka kojeg je unezvijerena gomila zamalo zgnječila. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,