Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nije bila samo uzaludna prijetnja: Universal izbrisao sve pjesme s TikToka

Preuzmite sliku

Nakon što je Universal Music Group jučer najavio kako će s današnjim danom ukloniti sve pjesme iz svog kataloga s TikToka, nakon što je optužio kinesku društvenu mrežu da ih pokušava “natjerati” na “loš dogovor” oko naknada za muzička prava, to se sada i obistinilo.

Universal Music Group nije se samo uzalud prijetio kineskoj društvenoj mreži TikTok da će, ukoliko ne promjene svoje uvjete oko naknada za muzička prava, s iste izbrisati hitove najvećih zvijezda današnjice – od Taylor Swift i Drakea, pa sve do U2-a i Ariane Grande, čije su pjesme itekako doprinjele rastu TikToka širom svijeta.

Već s prvim satima 1. februara videa na TikToku su utihnula nakon prekida dogovora Universal Music Groupa i TikToka, a sve to stiglo je nakon žestoko intoniranog otvorenog pisma u kojem je najveća muzička kompanija na svijetu optužila TikTok da ih pokušava “maltretirati i zastrašiti” a sve kako bi ‘prihvatili posao manje vrijedan od prethodnog i daleko manje vrijednog od fer tržišne vrijednosti’.

Uz to u pismu su ih optužili i da su dopustili da platforma bude “preplavljena snimkama koje generiše umjetna inteligencija”, a time se smanjuju i tantijeme za prave muzičara.

Poznato je da je TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, aplikacija za društvene medije koja korisnicima omogućuje izradu kratkih videozapisa, od kojih je većina zvučno praćena zvučnim efektima i licenciranom muzikom.

Nakon pisma od strane Universala, TikTok je rano jutros potvrdio da je uklonio sve videozapise muzičara Universal Music Groupa – snimke izvođača izbrisane su iz TikTok biblioteke, a zvuk postojećih videozapisa, koji su koristili gazbu izvođača Universala, u potpunosti je utišan.

@kyliejenner♬ Cherry – Lana Del Rey

Tako je npr. video megapopularne Kylie Jenner, objavljen u septembru 2023. u kojem koristi pjesmu Lane Del Rey, a koja je Universalova izvođačica, utišan i piše kako “zvuk nije dostupan”.

Inače, muzička kompanija je navela kako je TikTok u toku pregovora za novi ugovor “predložio plaćanje umjetnicima i tekstopiscima po stopi koja je djelić stope koju plaćaju velike društvene platforme na sličnom položaju”, na što su u žestokom odgovoru iz TikToka optužili UMG da je “vlastitu pohlepu stavio iznad interesa svojih umjetnika i tekstopisaca”.

Hoće li se na kraju dogovor ipak postići, čime bi Universal vratio svoje izvođače na TikTok, doznat će se u narednim danima. (Tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje