Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nadživjela je Scarlett O'Harru i Rhetta Butlera: Posljednja hollywoodska diva 30-ih slavi 100. rođendan (VIDEO)

Preuzmite sliku

Dobitnica Oscara Olivia de Havilland, jedna od posljednjih živućih hollywoodskih ikona iz ‘30-ih godina koja je nadživjela gotovo sve ostale zvijezde s kojima je zajedno glumila u filmskom klasiku “Zameo ih vjetar”, u petak slavi stoti rođendan.

Clark Gable, koji je glumio Rhetta Butlera, umro je prije 55 godina. Vivien Leigh, koja je utjelovila Scarlett O'Haru, imala je 53 godine kada je pronađena mrtva 1967. Leslie Howard, Scarlettina tajna ljubav Ashley Wilkes, umro je u Drugom svjetskom ratu.

Dječak Mickey Kuhn, koji je u filmu glumio sina Olivie de Havilland, odnosno Melanie Hamilton, sada ima 83 godine.

De Havilland, čiji su roditelji Britanci, rođena je u Tokiju a kao dijete se preselila u Kaliforniju. Njena sestra bila je Joan Fontaine, također poznata glumica i dobitnica Oscara, koja je umrla 2013. u dobi od 96 godina.

  • olivia-de-havilland3
  • Olivia danas živi u Parizu gdje se preselila iz Hollywooda kada se udala za svog drugog supruga, francuskog pisca Pierra Galantea 1955.

    Isprva je glumila u pozorištu a zatim i na filmu. Popularnost je postigla s osam filmova kompanije Warner Bros, realizovanih do 1941., u kojima je bila partnerica Erolla Flynna, te ulogom u spektaklu “Zameo ih vjetar” (1939.) .

    Dobitnica je dva Oscara za uloge u filmovima “Svakom svoje” (1946.) i “Nasljednica” (1949.).

    Ostali važniji filmovi u kojima je glumila su “Zaustavi zoru” (1941.), “Tamno ogledalo” (1946.), “Zmijsko leglo” (1949.) i “Rođakinja Rahela” (1952). (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje