Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan rođen Michael Jackson

Preuzmite sliku

Na današnji dan, 1958. godine, rođen je Michael Jackson.

Njegov uticaj na muziku i danas vlada, to ponajviše možemo vidjeti kroz umjetnike novih generacija, njegove pjesme su zaista govorile o društvenim problemima, nekim koji su i danas aktuelni. Michael Jackson je ostavio stvaralaštvo u kojem odrastaju i današnja djeca. Najveći hitovi koje i danas možemo čuti su “Billie Jean”, “They don't care about us”, “Smooth criminal” i drugi.

Prije 39 godina, Michael Jackson objavio je album koji je učvrstio njegov status najveće svjetske pop zvijezde.

“Thriller”, objavljen 30. novembra 1982. godine, postao je najprodavaniji muzički album na svijetu u historiji i još uvijek drži tu titulu. Značajni album, koji sadrži hitove poput naslovne pjesme, kao i “Beat It” i “Billie Jean”, prodan je u više od 33 miliona primjeraka i broji samo u Sjedinjenim Državama. Prema Guinnessovom svjetskom rekordu, album prodan u više od 100 miliona primjeraka širom svijeta.

No to nije jedini svjetski rekord koji je Michael Jackson oborio. Michael Jackson oborio je 39 Guinnessovih rekorda. Između ostalog i za najizdašnijeg filantropa u historiji. Jedna takva njegova akcija bila je i 1992. godine organizirana za BiH i Sarajevo gdje je ukazao na stradanja civila kada je u zapadnom svijetu malo ko javno o tome pričao.

“Danas smo ovdje s poklonima djeci ratnog Sarajeva. 1992. godine Sarajevo je postalo simbol svega što je tragično, ali izbježno u našem svijetu.” – rekao je Jackson poslavši oko četiri miliona dolara pomoći Bosni i Hercegovini u hrani, lijekovima i igračkama za djecu opkoljenog Sarajeva.

Smrt Michaela Jacksona. 25. juna 2009. godine u 14:00 sati po lokalnom pacifičkom vremenu potresla je čitav svijet. Vijest su saopćile L.A. Times i CBS, a CNN-ov Wolf Blitzer nazvao je smrt velikana ‘tragičnim i vrlo tužnim trenutkom’.

Preminuo je od srčanog zastoja, primijenjeni su mu propofol, lorazepam i midazolam. Za smrt Jacksona odgovoran je njegov personalni doktor Conrad Murray koji je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo iz nehata. Iza sebe je ostavio troje djece. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,