Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kraljica Elizabeta u 93. godini prestaje voziti javnim cestama

Preuzmite sliku

Daily Mail piše da će kraljicu javnim cestama odsad voziti njezini šoferi, no cestama koje prolaze njezinim privatnim imanjima i dalje će automobilom voziti sama 

Britanska kraljica Elizabeta II (92) spremna je odustati od vožnje javnim cestama nakon što je prije dva mjeseca njen suprug princ Filip (97) učestvovao u automobilskoj nesreći.

 • Njeno Veličanstvo jedina je osoba u Velikoj Britaniji kojoj je dopušteno voziti bez dozvole. Pretpostavlja se da je Elizabeta odlučila prestati s vožnjom po javnim cestama po savjetu članova njenog sigurnosnog tima, a nakon sudara koji je prouzročio vojvoda od Edinburgha.

  Poznato je da kraljica, koja će idući mjesec navršiti 93 godine, uživa u vožnji brojnih skupih automobila iz kraljevskoga voznog parka, među kojima su i oni marke Land Rover ili Jaguar.

  Samo dan nakon automobilske nesreće u kojoj je u januaru učestvovao njen suprug, kraljica je viđena u vožnji javnom cestom, nedaleko od Sandringhama, ali bez sigurnosnog pojasa.

 • Daily Mail piše da će kraljicu javnim cestama odsad voziti njeni šoferi, no cestama koje prolaze njenim privatnim imanjima i dalje će automobilom voziti sama.

  No čini se da nisu baš svi oduševljeni vožnjom Njenog Veličanstva o čemu svjedoči anegdota koju je u svojim memoarima prenio bivši britanski veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, Sir Sherard Cowper-Coles.

 • ‘Nakon ručka kraljica je svog visokog gosta, prestolonasljednika Saudijske Arabije Abdula pozvala u obilazak imanja. Na njegovo veliko iznenađenje za volan je sjela sama kraljica, upalila motor i odvezla ih u obilazak. Kralj Abdul nije navikao da ga vozi žena, a kamoli kraljica. Uz pomoć prevoditelja, navodno je preklinjao kraljicu da uspori i fokusira se na cestu pred sobom.’ (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,