Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Goranu Bregoviću francuski orden umjetnosti i književnosti

Preuzmite sliku

Na prijemu u Ambasadi Francuske, Moro je istakla da je Bregović znamenita ličnost na međunarodnoj muzičkoj sceni, posebno u Francuskoj, u kojoj redovno boravi i gdje već 25 godina u mnogome doprinosi da se pobudi interesovanje za narodnu muziku Balkana.

 • Goran-bregovic2
 • Ambasadorka Francuske u Srbiji Christine Moro uručila je jučer poznatom muzičaru i kompozitoru Goranu Bregoviću orden umjetnosti i književnosti u rangu viteza.

  Na prijemu u Ambasadi Francuske, Moro je istakla da je Bregović znamenita ličnost na međunarodnoj muzičkoj sceni, posebno u Francuskoj, u kojoj redovno boravi i gdje već 25 godina u mnogome doprinosi da se pobudi interesovanje za narodnu muziku Balkana.

  Govoreći o njegovoj karijeri, ambasadorka je istakla da je sarađivao sa nebrojeno mnogo muzičara i pjevača sa svih geografskih podneblja i muzičkih horizonata, ali da je istovremeno podvlačio suštinski doprinos Roma svjetskoj muzici.

  Prema njenim rečima, Bregovićev posljednji album “Šampanjac i Cigani” pravo je svjedočanstvo te svetkovine i radosti.

  On je, dodala je ambasadorka, pokazao da muzika nema granica, ni u prostoru ni u vremenu i da je to univerzalni oblik.

  Bregović daje mogućnost svima koji su na neki način isključeni, kao što su Romi, da se izraze na ravnopravan način, što je jedno veliko bogatstvo, istakla je ambasadorka Francuske i dodala da mu se Francuzi zahvaljuju što brani te ideje.

  Ona je podsjetila da je Bregović rođen u Sarajevu, Srbin po majci, Hrvat po ocu i da je u svijet muzike ušao učeći da svira violinu, ali su ubrzo gitara i rock and roll postali ono što ga privlači.

  Paralelno uz upisivanje studija filozofije i sociologije osnovao je grupu Bijelo dugme, kojoj je prvi album iz 1974. godine donio ogroman uspjeh, a nakon toga je započeo i saradnju sa rediteljem Emirom Kusturicom.

  Ambasadorka je istakla da je jedan od značajnih momenata u njegovom životu bilo komponovanje muzike za film “Kraljica Margo” i dodala da Bregović 1997. odlučuje da se posveti prvenstveno izvođenju svojih kompozicija sa Orkestrom za svadbe i sahrane.

  Bregović je zahvalio na ordenu koji mu je, u ime francuskog ministra za kulturu i komunikacije uručila ambasadorka Francuske, ukazavši da on dolazi iz jedne sasvim male kulture u odnosu na francusku kulturu.

  – Velika je stvar znati da ta velika kultura može da odlikuje nekog kao što smo mi, dodao je Bregović.

  Prijemu u ambasadi Francuske prisustvovale su brojne javne ličnosti, prenosi Tanjug.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje