Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Emir Hadžihafizbegović: Potpuno sam potresen Jasmilinim filmom o Srebrenici

Preuzmite sliku

Koliko znam, Jasmila čeka neki veliki svjetski festival za premijeru, kaže veliki glumac

Film o Srebrenici Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida“ (“Kuda ideš, Aida”) završen je i prikazan uskom krugu ljudi. Među njima je bio i Emir Hadžihafizbegović, koji u filmu glumi desnu ruku ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je utjelovio Boris Isaković.

Genijalno djelo

Kaže da je, govoreći i kao konzument i kao čovjek iz esnafa, Žbanić napravila genijalan film, monumentalno djelo.

 • – Potpuno sam potresen filmom i, prema meni, Jasmila je napravila svoj najbolji film. Duboko vjerujem da će se snimiti još puno filmova o Srebrenici. Nije loše raditi tako velike teme, kakva je Srebrenica, s vremenske distance. Stiven Spilberg je napravio „Šindlerovu listu“ s Liam Neesonom poslije 40-50 godina i napravio je najbolji i najznačajniji film o tome šta je Jevrejima rađeno za vrijeme nacizma – kaže Hadžihafizbegović za „Avaz“.

  Od početka realizacije ovog projekta svi detalji se čuvaju u strogoj tajnosti, pa je tako i danas nepoznanica kada će biti premijera filma.

  Ugao gledanja

  – To je pitanje za producente. Koliko znam, Jasmila čeka neki veliki svjetski festival. Bit će to vjerovatno Kan, Berlin ili Venecija – govori Hadžihafizbegović.

  Ističe da je to samo jedan ugao gledanja na genocid u Srebrenici i da se rediteljica bavila ulogom holandskog bataljona.

  – Sjajne uloge su ostvarili Jasna Đuričić, Boris Isaković, Boris Ler, Dino Bajrović… Bilo je 1.500 statista… – dodaje Hadžihafizbegović.

 • Scenariji za velike teme

  – Velike teme mi ne tretiramo u našim igranim filmovima. Velika tema je brutalna agresija na Mostar, logori, silovane žene, opsada Sarajeva… Sve su to velike teme. A meni nije mrsko što se radi s vremenskom distancom i znam scenarije za sve ove teme koje sam spomenuo – otkriva Hadžihafizbegović.

  Uznemirujuće je

  – Skoro 30 godina nakon početka agresije na BiH imamo isti politički i društveni kontekst i narativ kao i 1991.  godine. To je uznemirujuće. Ko je 1975. pričao  o 1945. godini – govori Hadžihafizbegović. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje