Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Danas bi napunio 87 godina: Batu ni politika nije uspjela da ukalja

Preuzmite sliku

Jedan od najvećih glumaca Jugoslavije i Srbije, Velimir Bata Živojinović, koji je u šest decenija dugoj karijeri odigrao više od 350 filmskih i TV uloga, da je živ, danas bi napunio 87. godina.

“Prava umjetnost je naći mjeru. Trudio sam se da je nađem, da me publika shvati, i da gradim likove koji nose jasan život i karakter”, rekao je legendarni glumac u jednom intervjuu za “Politiku”, a mnogi su ga upamtili kao socijalistu, narodnog poslanika i predsjedničkog kandidata.

 • Naime, on je od početka devedesetih godina 20. vijeka bio poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na neuspjelim predsjedničkim izborima u Srbiji, kada je osvojio 120.000 glasova, nakon čega se 2003. godine i povukao iz politike.

  Međutim, ostao je jedan od rijetkih koji je uspjevao da nađe mjeru, čak i u politici, koja nije uspjela da ukalja njegov lik i djelo, kao što je slučaj sa mnogim drugim umjetinicima kada se upuste u političke vode.

 • “U politiku nisam ušao kao golać. Imao sam ime, prezime, biografiju, karijeru… Tačno je: postao sam član SPS-a ne znajući ni stranački program, ni statut, ni ideologiju. Politikom sam se bavio kao svaki Jugosloven – sve se svodilo na nivo seljačkog, kafanskog filozofiranja. Podlegao sam utisku da su politički oponenti zapravo naši ljuti neprijatelji. Kasnije sam bio jedini poslanik SPS-a koji je u Skupštini bio u dobrim odnosima sa poslanicima svih partija. Pomogao sam kome sam mogao”, govorio je Bata svojevremeno uz napomenu koji su njegovi razlozi ulaska u politiku:

  “Nikada nisam kalkulisao sa tim da bi neka partija mogla da mi pomogne u napredovanju u profesiji… Mislio sam da pomažem svom narodu”.

 • On je u pomenutom razgovoru za bosanskohercegovački nedjeljnik Dani koji se može pronaći i na portalima ispričao anegdotu koja se dogodila prilikom njegovog upoznavanja sa bivšim predsjednikom Srbije i SR Jugoslavije i neprikosnovenim liderom SPS-a, Slobodanom Miloševićem.

  “Sjećam se da je odmah htio da napravi štos, pa me je pitao koliko sam puta poginuo. ‘Pedeset’ – rekao sam. ‘E, pazi se pedeset i prvog’ – upozorio me je. ‘Gospodine predsjedniče, za mene je lako, dobro bi bilo da se vi pripazite – prvog!’, snašao se glumac, koji je tom prilikom za Dane potvrdio i da ga Milošević nije podržao kao predsjedničkog kandidata 2001. godine:

  “Iako sam bio kandidat njegove partije, Milošević je, umjesto meni, podršku dao Vojislavu Šešelju. Kako? Ne znam, ne mogu da objasnim. Ali, nisam ljut”.

 • Podsjećnjanja radi, Bata Živojinović, koji je rođen u Jagodini na današnji dan 1933. godine, na filmskom platnu debitovao je 1955. u filmu “Pesma sa Kumbare”. Glumio je u oko 350 filmova, među kojima je i 17 vesterna snimljenih u Njemačkoj za koje se gotovo i ne zna. Uglavnom je igrao glavne uloge u filmovima snimanim na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika takozvanog crnog talasa u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina 20. vijeka. Paralelno s njima, igrao je i u partizanskim filmovima u kojima se proslavio takođe tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, a posebnu popularnost, ne samo kod nas, već i u Kini, donijela mu je uloga Valtera u ostvarenju “Valter brani Sarajevo”.

  Preminuo je 2016. u Beogradu, 13 dana prije 83. rođendana, a u životu je, kako je govorio, volio samo jednu ženu, svoju Julijanu Lulu Živojinović, koja se upokojila u decembru.

  Iza sebe su ostavili dvoje djece, kćerku Jelenu i sina Miljka Živojinovića, piše Nova.rs.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,