Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Billie Eilish je objavila kratki film kao odgovor na “body shaming”

Preuzmite sliku

Nesumnjivo jedna od trenutno najpopularnijih na muzičkoj sceni, Billie Eilish, na svom je Instagramu podijelila veoma moćan kratki film kojim je odgovorila na konstantna pitanja o svome tijelu s kojima se susreće kroz svoju karijeru.

Osvojila je pet nagrada Grammy, dvije Američke muzičke nagrade, postala je najmlađa osoba, odnosno prva žena i jedini muzički umjetnik koji je iste godine osvojio Grammy u četiri glavnim glavne kategorije (album godine, video godine, pjesma godine, najbolji novi muzičar), od početka svoje karijere bori se s mišljenjima o njezinom odijevanju. Naime, široka odjeća koju Billie nosi kako bi izbjegla upravo objektivizaciju, mnogima i dalje smeta, zato je  za svoju turneju (koja je odgođena zbog situacije s korona virusom) snimila kratki film imena “Not My Responsibility”. Film se fokusira na body shaming, te u njemu Billie progovara o tome kako mišljenja ljudi koji je ne poznaju nisu njezina odgovornost.

“Želite da budem manja? Slabija? Mekša? Viša? Želite da budem tiša? Provociraju li vas moja ramena? A moje grudi? Jesam li ja moj trbuh, moji kukovi, tijelo s kojim sam rođena – nije ono što ste htjeli? Imate mišljenja o mojim mišljenjima, o mojoj glazbi, o mojoj odjeći, o mome tijelu. Neki mrze odjeću koju nosim, neki je hvale, neki je koriste da bi posramili druge, neki da bi posramili mene – ali osjećam da me gledate”, govori Billie u filmu, te nastavlja: “Ako nosim udobnu odjeću, nisam žena. Ako se riješim slojeva, jeftina sam…”, adresirajući paradoks s kojim se čak i danas susreće većina žena. (ljepotaizdravlje.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje