Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li za ovaj trik prilikom prženja luka?

Preuzmite sliku

Bez nekih namirnica pripreme, obroka skoro i da nema, a crni luk je definitivno jedan od njih.

Crni luk, praziluk, bijeli luk sastavni su dio skoro svih jela. Luk daje poseban ukus i aromu jelima i može da se obradi na razne načine.

Priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena, zbog mirisa koji se oslobađa iz njega. Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u cijelu kuću, kosu i odjeću.

  • Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbjeći.

    Luk uvijek treba imati u kući za pripremu dobrih jela

    Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

    Nakon sjeckanja crnog luka, potrebno je spustiti ga u tavu sa zagrijanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode.

    Potom luk dinstati kao i inače.

    Još jedna dobra stvar je to što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Također, moguće je izbeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lijepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška.

    Ovaj trik također koriste i profesionalni kuhari.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,